ßßß Cookit - przepis na Tort tęczowy

Tort tęczowy

nazwa

Wykonanie

Tort został wykonany przeze mnie z myślą o mojej chrześnicy Julce – zrobiłam go na jej 5 urodziny. Była przeszczęśliwa. Nie powiem, że jest to prosty tort ale na pewno warto go wykonać dla miny osoby obdarowanej.
Składniki na 2 blaty biszkoptowe o średnicy 22 cm :
100 g mąki pszennej
49 g mąki ziemniaczanej
120 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
Barwniki spożywcze najlepiej w proszku – 6 kolorów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
Krem
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
1 opakowanie śmietan-fix
Świeżo otarta skórka z cytryny
3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Poncz
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Woda
Dodatkowo
6 tacek aluminiowych do pieczenia
Słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oba rodzaje mąki należy wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Wbijać po kolei żółtka i ucierać. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać ciasto szpatułką, aby składniki się połączyły a piana nie opadła. Ciasto podzielić na pół, do każdej dodać odrobinę wybranego barwnika i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się barwnika. Dno dwóch tacek do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia bez smarowania boków masłem. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 22 minuty do suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić formy na podłogę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Blaty przestudzić w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu można oddzielić od formy dopiero w momencie całkowitego wystudzenia ciasta. Dokładnie w taki sam sposób upiec 4 pozostałe blaty. Na cały tort będzie potrzebne 9 dużych jajek.
Krem
Składniki powinny być schłodzone. Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć, używając końcówek do ubijania białek. W trakcie ubijania dodać śmietan-fix oraz cukier i otartą skórkę z cytryny.
Poncz
Sok z cytryny przelać do szklanki i dopełnić wodą do 2/3 pojemności szklanki.
Wykonanie tortu
Poszczególne blaty nasączać cytrynowym ponczem i przekładać kremem. Fioletowy blat umieścić na paterze i skropić niewielką ilością ponczu, będzie podstawą tortu więc nie może być za mocno nasączony, i przełożyć kremem. Następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Postanowiłam, żeby tort nie był za mdły dwa blaty zamiast kremem przełożyć dżemem. U mnie blat niebieski i pomarańczowy został przełożony dżemem. Wierzch i boki także należy posmarować kremem np. z dodatkiem małej ilości czerwonego barwnika. Na moim torcie na wierzchu jest opłatek kolorowy, ponieważ był to tort dla mojej chrześnicy z okazji piątych urodzin. Cały tort należy chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/tort-teczowy-3/9223372036854775807