Wykonanie
Tort został wykonany przeze mnie z myślą o mojej chrześnicy Julce – zrobiłam go na jej 5 urodziny. Była przeszczęśliwa. Nie
powiem, że jest to prosty tort ale na pewno warto go wykonać dla miny osoby obdarowanej.Składniki na 2 blaty
biszkoptowe o średnicy 22 cm :100 g
mąki pszennej49 g
mąki ziemniaczanej120 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka (w temperaturze pokojowej)
Barwniki spożywcze najlepiej w proszku – 6 kolorów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy i czerwonyKrem500 ml
śmietanki kremówki 30%500 g
serka mascarpone1 opakowanie
śmietan-fixŚwieżo otarta
skórka z cytryny3 łyżki
cukru pudru (do smaku)PonczSok wyciśnięty z 1
cytrynyWodaDodatkowo6 tacek aluminiowych do pieczeniaSłoik
dżemu porzeczkowegoPrzygotowanie:CiastoWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Oba rodzaje
mąki należy wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Wbijać po kolei
żółtka i ucierać. Do masy jajecznej wsypać przesiane
mąki. Delikatnie wymieszać ciasto szpatułką, aby składniki się połączyły a piana nie opadła. Ciasto podzielić na pół, do każdej dodać odrobinę wybranego barwnika i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się barwnika. Dno dwóch tacek do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia bez smarowania
boków masłem. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 22 minuty do suchego patyczka. Gorące
biszkopty wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić formy na podłogę- dzięki temu
biszkopt nie opadnie. Blaty przestudzić w temperaturze pokojowej. Boki
biszkoptu można oddzielić od formy dopiero w momencie całkowitego wystudzenia ciasta. Dokładnie w taki sam sposób upiec 4 pozostałe blaty. Na cały tort będzie potrzebne 9 dużych
jajek.KremSkładniki powinny być schłodzone.
Śmietanę i
serek mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć, używając końcówek do ubijania
białek. W trakcie ubijania dodać
śmietan-fix oraz
cukier i otartą
skórkę z cytryny.Poncz
Sok z cytryny przelać do szklanki i dopełnić
wodą do 2/3 pojemności szklanki.Wykonanie
tortuPoszczególne blaty nasączać
cytrynowym ponczem i przekładać kremem. Fioletowy blat umieścić na paterze i skropić niewielką ilością ponczu, będzie podstawą
tortu więc nie może być za mocno nasączony, i przełożyć kremem. Następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym,
żółtym,
pomarańczowym i czerwonym. Postanowiłam, żeby tort nie był za mdły dwa blaty zamiast kremem przełożyć
dżemem. U mnie blat niebieski i
pomarańczowy został przełożony
dżemem. Wierzch i boki także należy posmarować kremem np. z dodatkiem małej ilości czerwonego barwnika. Na moim torcie na wierzchu jest opłatek kolorowy, ponieważ był to tort dla mojej chrześnicy z okazji piątych urodzin. Cały tort należy chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego.