Wykonanie
U mnie w
domku coraz bardziej świątecznie, prezenty kupione, ozdoby choinkowe czekają na choinkę, także świąteczne aromaty przebijają się w domu:
pomarańcze,
goździki,
cynamon,
imbir. Nie czas jeszcze na pieczenie świątecznych pierniczków ale żeby poczuć
magię Świąt, które coraz bliżej, proponuję muffinki o wspaniałym piernikowym aromacie i smaku.Składniki:250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1
jajko50 g
cukru brązowego50 g
cukru białego150 ml
mleka1/4 łyżeczki
octu balsamicznego6 łyżek
oleju4 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
miodupół łyżeczki otartej skórki z
pomarańczy2 kostki
mlecznej czekolady startej na najgrubszych oczkachkolorowe posypkiPrzygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąka,
soda, proszek,
cukry,
przyprawy, skórka z
pomarańczy i starta
czekolada. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre:
jajko,
olej,
mleko,
ocet,
syrop,
miód. Suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszamy szybko, niedbale byle do połączenia składników. Mogą być grudki.Papilotkami wykładamy formę do muffinek i napełniamy
ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu robimy polewę z
mlecznej czekolady i po lekkim ostygnięciu muffinek polewamy każdą i posypujemy ulubionymi posypkami. Smacznego.