Wykonanie
            „Jajecznica na obiad ? do tego z 
ziemniakami ?” Słowa mojej chrześnicy jak zobaczyła co przygotowuję na sobotni obiad. Nie jest to do końca jajecznica, nazwałabym to bardziej dużym omletem z 
mięsem i warzywami. Spróbujcie naprawdę warto.Składniki, 3 – 4 porcje:5 średnich 
ziemniaków1 mała 
cebula, pokrojona w kosteczkę1 
czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki2 łyżki 
oleju roślinnego6 
jajeksól i świeżo zmielony 
czarny pieprz1 łyżka 
masła (opcjonalnie)świeży 
tymianek (ewentualnie suszony)1/2 szklanki tartego 
sera1 pętko 
kiełbasy np. 
podwawelskiejWykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie.W międzyczasie rozgrzać 
olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić 
cebulę, dodać pokrojoną w kostkę 
kiełbasę, następnie dodać 
paprykę i oprószyć delikatnie 
solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż 
papryka zmięknie, a 
kiełbasa się zarumieni. Dodać obrane i pokrojone w ósemki 
ziemniaki i delikatnie wymieszać. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 minut.
Jajka roztrzepać trzepaczką i doprawić 
solą oraz 
pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać 
masło (opcjonalnie) oraz 
tymianek. Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie poruszać kawałkami 
ziemniaków i 
papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.Pod koniec smażenia, gdy 
jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę tartym 
serem. Jeśli masa jajeczna nie do końca się ścięła można na około 5 minut włożyć ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze.