ßßß
Składniki (na duża blaszkę):Ciasto300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 żółtka1 całe jajkoNadzienieok 700 g rabarbaruok 100 g cukrułyżeczka cynamonu (niekoniecznie)Beza4 białka200 g cukru pudru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W środku robimy zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy żółtka, następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko dokładnie siekamy nożem, aż składniki się połączą i następnie szybko zagniatamy ciasto w kulę (moja zasada kruchego ciasta jest taka, że nie musi się ono dokładnie zagnieść, kula, która uformujemy może być nawet lekko sypka (jak kruszonka). Następnie kulę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy rabarbar.Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka/patelni, wsypujemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy (bez przykrycia) ok 20-30 minut, aż rabarbar się rozgotuję i powstanie nam masa o konsystencji dżemu, następnie doprawiamy do smaku cynamonem i ew. można jeszcze dosłodzić, ale rabarbar powinien zostać lekko kwaśny, gdyż beza i ciasto będą słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto kruche ciężko jest rozwałkować, więc najlepiej po prostu dłońmi wylepić foremkę, ew rozwałkować kulę pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby się nie lepiła. Następnie widelcem nakłuwamy lekko spód (zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia) i wkładamy go do piekarnika na ok 20 minut (ciasto powinno się lekko zapiec i delikatnie zezłocić z wierzchu). Kiedy będzie gotowe wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy.Beza: Do miski wrzucamy 4 białka i miksujemy na sztywną pianę, następnie po łyżce dodajemy cukier puder i każdą porcję dokładnie wmiksowujemy. Piana powinna stać się biała i lśniąca. Na koniec miksujemy jeszcze kilka minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy aż składniki się połączą.Na podpieczony spód wykładamy ostudzony rabarbar i delikatnie rozsmarowujemy masę bezową na wierzchu całego ciasta. Wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu!) nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (aż beza lekko zrumieni się na zewnątrz). Wyjmujemy z piekarnika i gotowe do jedzenia jak tylko przestygnie.







