Wykonanie
Sąsiedzki Festiwal Ciast na Targówku – ludzie spotykają się, przynoszą ciasta i w ramach wymiany degustują ciasta upieczone przez innych. Świetna inicjatywa! Nie mogłam przegapić takiego wydarzenia, więc oczywiście też upiekłam ciastoNiestety na Festiwal zaniosłam tylko pół, gdyż tego samego dnia był Dzień
Matki, więc drugą połówkę otrzymała moja MamusiaCiasto cieszyło się dużym powodzeniem i zniknęło jako pierwsze, więc chyba smakowałoJako spód jest bardzo kruche, maślane ciasto, później lekko kwaśne nadzienie z
rabarbaru i na wierzchu
beza, lekko chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Ciasto nie jest za słodkie, tylko
owocowe, lekko kwaskowe – czyli takie jakie lubię najbardziej
Składniki (na duża blaszkę):Ciasto300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
żółtka1 całe
jajkoNadzienieok 700 g
rabarbaruok 100 g
cukrułyżeczka
cynamonu (niekoniecznie)
Beza4
białka200 g
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Ciasto: Na stolnicę wysypujemy
mąkę,
cukier oraz
proszek do pieczenia. W środku robimy zagłębienie, wbijamy
jajko i dodajemy
żółtka, następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystko dokładnie siekamy nożem, aż składniki się połączą i następnie szybko zagniatamy ciasto w kulę (moja zasada kruchego ciasta jest taka, że nie musi się ono dokładnie zagnieść, kula, która uformujemy może być nawet lekko sypka (jak kruszonka). Następnie kulę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy
rabarbar.
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka/patelni, wsypujemy
cukier i na wolnym ogniu gotujemy (bez przykrycia) ok 20-30 minut, aż
rabarbar się rozgotuję i powstanie nam masa o konsystencji
dżemu, następnie doprawiamy do smaku
cynamonem i ew. można jeszcze dosłodzić, ale
rabarbar powinien zostać lekko kwaśny, gdyż
beza i ciasto będą słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto kruche ciężko jest rozwałkować, więc najlepiej po prostu dłońmi wylepić foremkę, ew rozwałkować kulę pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby się nie lepiła. Następnie widelcem nakłuwamy lekko spód (zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia) i wkładamy go do piekarnika na ok 20 minut (ciasto powinno się lekko zapiec i delikatnie zezłocić z wierzchu). Kiedy będzie gotowe wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy.
Beza: Do miski wrzucamy 4
białka i miksujemy na sztywną pianę, następnie po łyżce dodajemy
cukier puder i każdą porcję dokładnie wmiksowujemy. Piana powinna stać się biała i lśniąca. Na koniec miksujemy jeszcze kilka minut, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy aż składniki się połączą.Na podpieczony spód wykładamy ostudzony
rabarbar i delikatnie rozsmarowujemy masę
bezową na wierzchu całego ciasta. Wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu!) nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (aż
beza lekko zrumieni się na zewnątrz). Wyjmujemy z piekarnika i gotowe do jedzenia jak tylko przestygnie.