ßßß Cookit - przepis na Stek z sosem daktylowym

Stek z sosem daktylowym

nazwa

Wykonanie

Składniki (na dwie porcje):
2 steki wołowe
odrobina świeżo mielonego pieprzu
odrobina suszonego rozmarynu
odrobina oleju roślinnego do smażenia
Sos
ok 5-6 suszonych daktyli
1 mała czerwona cebula
ok 300 ml czerwonego wina (najlepiej pinot noir)
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
ok 2 łyżeczek cukru (zależy od kwaśności wina)
1 czubata łyżeczka masła
Pure ziemniaczano-pietruszkowe
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 łyżka masła
ok 4 łyżek mleka
sól
Dodatki np. ugotowane brokuły, kalafior lub jakaś sałatka
Przygotowanie:
Sos: Z daktyli usunąć pestki i pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, zalać czerwonym winem. Dodać imbir, cukier i gotować przez ok 20-30 minut pod przykrywką na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki praktycznie się rozpadną. Tuż przed podaniem dodać do sosu zimne masło i dokładnie rozmieszać.
Pure : Ziemniaki i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości (ok 20 minut). Gorące warzywa rozgnieść widelcem i od razu dodać masło, mleko i doprawić do smaku.<./p>
Steki: Mięso wyjąć z lodówki na ok 20 minut przed smażeniem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok kilka minut z każdej strony (w zależności od grubości steku i stopnia wysmażenia jaki lubimy). Steki odłożyć na talerz i dać im odpocząć kilka minut, zanim zaczniemy jeść.
Wszystkie składniki dania można robić oczywiście w tym samym czasie
Smacznego!
Źródło:http://www.followthetaste.pl/stek-z-sosem-daktylowym