ßßß
Składniki (na dwie porcje):2 steki wołoweodrobina świeżo mielonego pieprzuodrobina suszonego rozmarynuodrobina oleju roślinnego do smażeniaSosok 5-6 suszonych daktyli1 mała czerwona cebulaok 300 ml czerwonego wina (najlepiej pinot noir)1 łyżeczka sproszkowanego imbiruok 2 łyżeczek cukru (zależy od kwaśności wina)1 czubata łyżeczka masłaPure ziemniaczano-pietruszkowe3 ziemniaki1 pietruszka1 łyżka masłaok 4 łyżek mlekasólDodatki np. ugotowane brokuły, kalafior lub jakaś sałatkaPrzygotowanie:Sos: Z daktyli usunąć pestki i pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, zalać czerwonym winem. Dodać imbir, cukier i gotować przez ok 20-30 minut pod przykrywką na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki praktycznie się rozpadną. Tuż przed podaniem dodać do sosu zimne masło i dokładnie rozmieszać.Pure : Ziemniaki i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości (ok 20 minut). Gorące warzywa rozgnieść widelcem i od razu dodać masło, mleko i doprawić do smaku.<./p>Steki: Mięso wyjąć z lodówki na ok 20 minut przed smażeniem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok kilka minut z każdej strony (w zależności od grubości steku i stopnia wysmażenia jaki lubimy). Steki odłożyć na talerz i dać im odpocząć kilka minut, zanim zaczniemy jeść.Wszystkie składniki dania można robić oczywiście w tym samym czasieSmacznego!
