Wykonanie

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Proste składniki takie jak
kiełbaski,
cebula i
ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków. Tak jest właśnie z tym daniem, niby bardzo pospolite składniki, a smak potrawy nadzwyczajny. Bratwurst, smażone
kiełbaski z
czerwoną cebulą duszoną w
czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:

250 g
czerwonej cebuli3 łyżki
olejukilka gałązek
tymianku lub
majeranku1-2 płaskie łyżki
cukru200 ml
czerwonego wina150 ml
bulionu warzywnego1-2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
masłasól,
pieprz5 dużych lub 10 małych Bratwurstów500 g
ziemniaków125 ml
mleka1 łyżka
masłagałka muszkatałowaWykonanie:
ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miękkości w osolonej wodzie
cebulę obrać i pokroić w piórka. Poddusić na
oleju przez 5 minut. Dodać
cukier, oberwane listki z
tymianku i mieszając dusić
cebulę, aż
cukier się rozpuści. Przyprawić
solą i
pieprzem, dolać
wino i
bulion, dusić około 10 minut do odparowania płynów na drugiej patelni na
oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty
ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem do
ziemniaków. Pod koniec ubijania dodać podgrzane
mleko i
masłodo
cebuli dodać
masło i już więcej nie dusić. Na końcu dodać
ocet balsamiczny i ewentualnie dosolićpodawać gorące
kiełbaski z
czerwoną cebulą i puree ziemniaczanymSMACZNEGO!