ßßß
Składniki:Spód:75 g masła75 g czekolady gorzkiej1/3 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki mąki1/2 szklanki zmielonych (lub bardzo drobno posiekanych lub roztłuczonych) orzechów laskowychMasa serowa:500 g sera twarogowego na sernik500 g serka mascarponeokoło 750 g dyni (zważonej ze skórką i miąższem)1 i 1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej5 jajek2 żółtkaPrzygotowanie:Zaczynamy od dyni, myjemy obieramy i kroimy ją w kostkę. Następnie pieczemy przez około 40 minut (lub aż do czasu kiedy dynia będzie zupełnie miękka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Dynię następnie studzimy (najlepiej nawet zostawić na noc w lodówce jeśli mamy czas) i kiedy jest już zimna do dokładnie blendujemy (miksujemy) na bardzo gładkie pure, powinno go wyjść około 1.5 – 2 szklanki.Spód: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem (podgrzewamy tylko do czasu aż składniki się połączą i roztopią ani chwili dłużej), studzimy. Następnie dodajemy do tego wszystkie pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę i orzechy oraz dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do firmy na sernik i pieczemy przez około 11-14 minut (przez czas przygotowywania masy serowej).Masa serowa: Do dużej miski przekładamy ser twarogowy oraz serek mascarpone i dokładnie miksujemy (na niskich obrotach miksera), Następnie, cały czas miksując, dodajemy puree z dyni i cukier. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując oraz żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników.Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Na spód wylewamy masę serową, dokładnie wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut (aż sernik delikatnie się zrumieni). Sernik następnie chłodzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez jakieś 30 minut, później przy otwartych drzwiczkach aż dojdzie do temperatury pokojowej. Można go wtedy już zajadać, ale najlepszy jest następnego dnia po nocy spędzonej w lodówce

