Wykonanie
Pierwszy raz robiłam sernik
dyniowy i przyznam, że efekt jest baaardzo dobry
Dynia nadaje specyficznego smaku, który idealnie wpasowuje się w masę
serową. Do tego połączyłam to ze
spodem na bazie
gorzkiej czekolady i
orzechów laskowych, co czyni ten sernik idealnym
ciastem na jesieńMa on kremową i puszystą konsystencję i przyznam, że to praktycznie pierwszy raz w mojej sernikowej karierze, że ciasto nie pękło i nie zapadło się na środku 😀

Składniki:Spód:75 g
masła75 g
czekolady gorzkiej1/3 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki zmielonych (lub bardzo drobno posiekanych lub roztłuczonych)
orzechów laskowychMasa serowa:500 g
sera twarogowego na sernik500 g
serka mascarponeokoło 750 g dyni (zważonej ze skórką i miąższem)1 i 1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajek2
żółtkaPrzygotowanie:Zaczynamy od dyni, myjemy obieramy i kroimy ją w kostkę. Następnie pieczemy przez około 40 minut (lub aż do czasu kiedy
dynia będzie zupełnie miękka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Dynię następnie studzimy (najlepiej nawet zostawić na noc w lodówce jeśli mamy czas) i kiedy jest już zimna do dokładnie blendujemy (miksujemy) na bardzo gładkie
pure, powinno go wyjść około 1.5 – 2 szklanki.Spód: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku roztapiamy
czekoladę z
masłem (podgrzewamy tylko do czasu aż składniki się połączą i roztopią ani chwili dłużej), studzimy. Następnie dodajemy do tego wszystkie pozostałe składniki:
cukier,
jajka,
mąkę i
orzechy oraz dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do firmy na sernik i pieczemy przez około 11-14 minut (przez czas przygotowywania masy serowej).Masa serowa: Do dużej miski przekładamy
ser twarogowy oraz
serek mascarpone i dokładnie miksujemy (na niskich obrotach miksera), Następnie, cały czas miksując, dodajemy puree z dyni i
cukier. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując oraz
żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze
mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników.Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Na spód wylewamy masę
serową, dokładnie wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut (aż sernik delikatnie się zrumieni). Sernik następnie chłodzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez jakieś 30 minut, później przy otwartych drzwiczkach aż dojdzie do temperatury pokojowej. Można go wtedy już zajadać, ale najlepszy jest następnego dnia po nocy spędzonej w lodówce


