ßßß
Składniki:opakowanie dobrego ciasta francuskiego200 g wędzonego boczku2 czerwone (lub zwykłe) cebule3 duże jajka200 ml śmietany (użyłam 18%)kilka łyżek mleka (opcjonalnie, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, lub wyjdzie jej zbyt mało)tarty ser żółty (najlepiej ostry, użyłam gruyere)pieprz, sól oraz suszony tymianek, odrobina gałki muszkatołowejDodatki: np. sałata z pomidoramiPrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i układamy je na blaszce do pieczenia. Lekko nakłuwamy spód i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aby lekko się podpiekło. W międzyczasie boczek siekamy w drobną kostkę oraz wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi dodajemy posiekane w kostkę cebulę i wszystko smażymy do czasu aż cebula się zeszkli a boczek lekko przyrumieni. Z piekarnika wyjmujemy spód i przerzucamy na niego boczek z cebulą. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną oraz mlekiem. Doprawiamy solą (z nią ostrożnie! W zależności jak bardzo słony jest boczek, ja np. nie dałam już wcale dodatkowej soli), pieprzem oraz suszonym tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Tartę zalewamy dokładnie masą jajeczno-śmietanową(można łyżką lekko przemieszać, aby mieć pewność, że masa wlała się pomiędzy kawałki boczku). Wszystko posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Tartę można jeść na gorąco, jak i zabrać ze sobą na piknik i jeść na zimno.