Wykonanie
Ciasto francuskie, jeśli jest dobrej jakości (bez żadnych sztucznych dodatków) może pomóc nam wyczarować szybki i pyszny obiad.Dziś prezentuję wam przepis na quiche Lorraine, czyli tradycyjną francuską tartę z rejonu Lotaryngii (północno-wschodnia Francja). Ciasto to nie jest niestety zbyt dietetyczne, nie tylko ze względu na samo
ciasto francuskie, ale również ze względu na dodatek
boczku oraz
śmietany. Raz na jakiś czas jednak warto pozwolić sobie na coś takiego, a kawałek takiej tarty zjedzony z
sałatką na pikniku nikomu na pewno nie zaszkodzi 😉

Składniki:opakowanie dobrego
ciasta francuskiego200 g
wędzonego boczku2 czerwone (lub zwykłe)
cebule3 duże
jajka200 ml
śmietany (użyłam 18%)kilka łyżek
mleka (opcjonalnie, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, lub wyjdzie jej zbyt mało)tarty
ser żółty (najlepiej ostry, użyłam gruyere)
pieprz,
sól oraz suszony
tymianek, odrobina
gałki muszkatołowejDodatki: np.
sałata z
pomidoramiPrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i układamy je na blaszce do pieczenia. Lekko nakłuwamy spód i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aby lekko się podpiekło. W międzyczasie
boczek siekamy w drobną kostkę oraz wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz z
boczku się wytopi dodajemy posiekane w kostkę
cebulę i wszystko smażymy do czasu aż
cebula się zeszkli a
boczek lekko przyrumieni. Z piekarnika wyjmujemy spód i przerzucamy na niego
boczek z
cebulą. W miseczce roztrzepujemy
jajka ze
śmietaną oraz
mlekiem. Doprawiamy
solą (z nią ostrożnie! W zależności jak bardzo słony jest
boczek, ja np. nie dałam już wcale dodatkowej
soli),
pieprzem oraz suszonym
tymiankiem oraz
gałką muszkatołową. Tartę zalewamy dokładnie masą jajeczno-
śmietanową(można łyżką lekko przemieszać, aby
mieć pewność, że masa wlała się pomiędzy kawałki
boczku). Wszystko posypujemy
startym serem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Tartę można jeść na gorąco, jak i zabrać ze sobą na piknik i jeść na zimno.
