Wykonanie
Jaja z foremek z
pomidorami to oczywiście kolejna odsłona niedzielnego Śniadania z
jajem. Kolejny raz sięgnęłam po przepisy z prasy z 1985, pt. „Tajemnice kuchni jarskiej”.Przyznam się, że ten przepis troszkę zmieniłam – pierwotny i oryginalny miał wyraźne
braki smakowe i wspólnie z najstarszym mężczyzną uznaliśmy, że należy dodać
cebulkę i
boczek.Oczywiście z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 kokilki dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.sześć
jajekosiem mniejszych
pomidorkówokoło 50ml
mlekadwie średnie
cebule100g
wędzonego boczku – użyłam pancettadwie garstki tartego
sera żółtegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności wszystkie
pomidorki pokroiłam na ćwiartki.Następnie przygotowałam kokilki, które obficie wysmarowałam
masłem i wrzuciłam pokrojone na ćwiartki
pomidorki.Następnie
cebulę drobno poszatkowałam. Na patelni rozpuściłam łyżkę
masła i zeszkliłam
cebulę.
Boczek niedbale pokroiłam i dorzuciłam do szklącej się
cebuli.Gdy
cebula wraz z
boczkiem były gotowe, równo rozdzieliłam je na cztery kokilki.Wierzch obsypałam odrobiną tartego
sera żółtegoPiekarnik nastawiłam na grzanie na 170℃.
Jajka dokładnie roztrzepałam w
mleku doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i rozlałam po kokilkach.W czajniku zagotowałam
wodę. Do szerokich brytfanek wstawiłam kokilki i zalałam je wrzątkiem.Tak przygotowane brytfanki z kokilkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam przez 30 minut.Gdy po raz pierwszy przygotowywałam
jaja z foremek z
pomidorami podałam zgodnie z przepisem z gorącym
makaronem oblanym sosem
serowym i posypanym świeżo poszatkowanym
szczypiorkiem.Po zapieczeniu
jajka wyjęłam z kokilek i ułożyłam na talerzu.Smacznego!Polecam inne przepisy na Śniadanie z
jajem:(No Ratings Yet)Loading...