Wykonanie

Składniki:4 duże
pomidory200 g
pieczarek*1/2 sporej
cukinii lub 1 mała
cukinia1/2 kubka
kaszy pęczakkilka łyżek startego
parmezanu (dałam pewnie z 3)1 łyżka
oliwy z oliwek1-2 ząbki
czosnku4
jajkaprzyprawy: trochę suszonego
tymianku,
oregano i
bazylii lub
ziół prowansalskichsól,
pieprz*ja użyłam brązowych
pieczarek, ale w sezonie polecam użyć np.
kurkiPrzygotowanie:
Pomidory : Z
pomidorów odcinamy czubki, następnie delikatnie łyżką wydrążamy cały środek. Jeśli mamy duże
pomidory należy użyć do tego trochę siły, ale nie powinno to być trudne do zrobienia. Pamiętajmy jednak żeby zostawić odpowiednią ilość miąższu, żeby
pomidory zachowały kształt i się nie rozpadły. Należy robić to dość ostrożnie, żeby nie uszkodzić i nie zgnieść
pomidorów. Miąższ oraz całe
soki z
pomidorów należy zostawić.Farsz: Na patelnię wlewamy
oliwę z oliwek, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę
pieczarki oraz posiekany
czosnek, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię, oraz wsypujemy
kaszę pęczak. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę przypraw,
sól,
pieprz. Dodajemy cały miąższ wydrążony z
pomidorów (można wcześniej trochę posiekać, jeśli jest w zbyt dużych kawałkach) oraz wszystkie
soki. Farsz gotujemy na średnim ogniu około 10-12 minut (albo tyle ile jest wskazane na opakowaniu
kaszy pęczak), aż
kasza będzie al dente i wchłonie cały płyn. Uwaga! Jeśli
pomidory nie są zbyt soczyste należy w trakcie gotowania dodać jeszcze trochę
wody – ja dodałam jeszcze około 1/4 szklanki. Jeśli za to
kasza jest już miękka a na patelni został jeszcze płyn to koniecznie trzeba go odparować. Farsz powinien być dość gęsty i zwarty. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i dodajemy
parmezan.Faszerowanie i zapiekanie : Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
Pomidory wypełniamy farszem do mniej więcej 3/4 objętości (farszu powinno być mniej więcej idealnie, jeśli mamy duże
pomidory), wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie
pomidory wyjmujemy, robimy lekkie wgłębienia na wierzchu farszu w każdym z nich i delikatnie wbijamy do każdego po jednym
jajku. Wierzch ewentualnie posypujemy jeszcze lekko
parmezanem i wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie
pomidory powinny być miękkie,
jajka powinny
mieć ścięte
białko oraz płynne
żółtko. Polecam jednak kontrolować
pomidory, gdyż w zależności od piekarnika myślę, że czas pieczenia
jajek może się różnić – po wyjęciu z piekarnika
jajka powinny jeszcze lekko się trząść.
