Wykonanie

Witam! Dzisiejszy przepis do propozycja przystawki bądź pomysłu na pyszne śniadanie. Ja właśnie dzisiaj takie śniadanko sobie zaserwowałam. Moje bruschetty są w barwach flagi włoskiej (dlatego tricolore): zielony to farsz z
cukinii, czerwony to oczywiście
pomidory i kolor biały do
mozzarella.Składniki:1
bagietka1-2
pomidory1 mała
cukiniakulka
mozzarellioliwa z oliwek2 ząbki
czosnkusól,
pieprzbazylia,
oreganotrochę tartego
parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miseczki wlewamy trochę
oliwy. Dosypujemy do niej
sól,
pieprz,
zioła i zmiażdżony
czosnek - mieszamy.
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.Farsz
pomidorowy:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy
bazylię,
oregano,
sól,
pieprz.Farsz
cukiniowy :
Cukinię kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy trochę
oleju na patelni i podsmażamy ją ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy mały ząbek
czosnku przepuszczony przez praskę, oraz
sól i
pieprz.
Mozzarelle kroimy w plastry.Podpieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy na nie farsz z
cukinii,
pomidorów i plastry
mozzarelli.
Pomidory i
cukinie posypujemy
parmezanem i wsadzamy wszystko ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty.Smacznego!
