Wykonanie
Dziś spędziłam 2,5 godziny na rowerze! Wróciłam więc do domu niesamowicie głodna, a z racji tego, że mamy właśnie sezon na
szparagi zdecydowałam się połączyć je z
makaronem i
serem ricotta. Oto przepis:
Składniki (przepis na dwie bardzo głodne lub trzy mniej głodne osoby):Pęczek
szparagów (ok 10-15 sztuk)1
cukiniajedna podwójna
pierś z kurczakaopakowanie
serka ricotta (200 lub 250 g)1-2 łyżki
śmietany 30% (można pominąć)ulubiony
makaron (ja użyłam Tagliatelle)
oliwa z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:
Szparagi nalezy dokładnie umyć i usunąć zdrewniałe końcówki (jeśli zegniemy
szparag, końcówka sama powinna ułamać się w odpowiednim miejscu), następnie odciąć główki i łodygi pokroić na kawałki.
Cukinie można pokroić na kawałki lub zrobić z niej cieniutkie paski przy pomocy obieraczki – szczególnie ładnie komponuje się to właśnie z
makaronem typu tagliatelle lub spaghetti.
Kurczaka pokroić w kostkę dopracić
solą,
pieprzem i odrobiną
tymianku. W garnku zagotować
wodę i wrzucić pokrojone łodygi
szparagów (powinny się gotować ok 10 minut), w tej samej wodzie ugotować
makaron (czas gotowania podany na opakowaniu) oraz pod koniec gotowania wrzucić główki
szparagów (powinny się gotować ok 4-5 minut). W
między czasie na patelni na rozgrzanej
oliwie z oliwek usmażyć kawałki
kurczaka, dodać
cukinie, chwile poddusić aż będzie miękka, następnie dołożyć
serek ricotta oraz
śmietanę. Jeżeli ktoś nie przepada za
serkiem ricotta, można wogóle go pominąć zastąpić go
śmietaną. Ugotowany aldente
makaron ze
szpargami wrzucić na patelnie z sosem i wymieszać, aby sos dokłądnie pokrył każdą nitkę
makaranu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i gotowe!