ßßß Cookit - przepis na Makaron z kremem szparagowym

Makaron z kremem szparagowym

nazwa

Wykonanie

Ekspresowy pomysł na wspaniały obiad. Nie sądziłam, że krem szparagowy może tak dobrze smakować. Przepis znalazłam w książce "Pasta &Co" wyd. Świat Książki. Danie do powtórzenia jeszcze w tym sezonie.
Składniki:
ok. 500 g makaronu
300 g szparagów
ok 80 ml śmietany 30%
100 ml bulionu
oliwa
1 ząbek czosnku (w oryginale 2)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni poddusić czosnek na oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone szparagi (bez główek). Dolać bulion i dusić przez około 10 minut. Pod koniec dodać główki. Wyjąć kilka główek do dekoracji, a resztę zmiksować razem ze śmietanką (w oryginale polecano wyjęcie czosnku, ja jednak zmiksowałam z nim i bardzo mi to smakowało). Zmiksowany sos przelewamy znowu na patelnię. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu. Podajemy na ciepło, z odłożonymi główkami szparagów.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Makaron-z-kremem-szparagowym.html