Wykonanie
Ekspresowy pomysł na wspaniały obiad. Nie sądziłam, że krem
szparagowy może tak dobrze smakować. Przepis znalazłam w książce "Pasta &Co" wyd. Świat Książki. Danie do powtórzenia jeszcze w tym sezonie.
Składniki:ok. 500 g
makaronu300 g
szparagówok 80 ml
śmietany 30%100 ml
bulionuoliwa1 ząbek
czosnku (w oryginale 2)Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni poddusić
czosnek na
oliwie. Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać pokrojone
szparagi (bez główek). Dolać
bulion i dusić przez około 10 minut. Pod koniec dodać główki. Wyjąć kilka główek do dekoracji, a resztę zmiksować razem ze
śmietanką (w oryginale polecano wyjęcie
czosnku, ja jednak zmiksowałam z nim i bardzo mi to smakowało). Zmiksowany sos przelewamy znowu na patelnię. Dodajemy odcedzony
makaron, mieszamy i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu. Podajemy na ciepło, z odłożonymi główkami
szparagów.