Wykonanie
Są, są, są!
Szparagi, świeżutkie, zielone, po prostu idealne! Jeszcze w zbójeckich cenach, ale już niedługo... :)I do razu zachęcam: blanszować i mrozić! Nie raz i nie dwa w zimowe dni umilały mi posiłki :)
Składniki:ulubiony
makaronpęczek świeżych
szparag2 łyżki
oliwy z oliwek15-20
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
białego wina (lub soku z
winogron, jeśli nie możecie pić
wina)1/3 szklanki
śmietany kremówkisól,
pieprz do smaku
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi
zielonych szparag nie obiera w ogóle) i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
szparagi. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez parę minut, dodając pod koniec pokrojone w drobne
płatki ząbki
czosnku i całość trzymamy na patelni aż
szparagi zmiękną.Zdejmujemy
szparagi z
czosnkiem na talerz - będziemy je wykorzystywać później.Wino/sok z
winogron wlewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy
szparagi z
czosnkiem oraz pokrojone w paski
suszone pomidory, wrzucamy ugotowany
makaron.Smacznego :)