Wykonanie
Kwaśny sos
cytrynowy doskonale dopełnia smak
łososia, a w połączeniu z
brokułami dostajemy pyszne danie.

Składniki (na 2 osoby):2 filety z
łososia (możemy oczywiście użyć też dzwonka)2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cytrynadwie łyżki
masłałyżka
mąkiok 200 ml
mleka2 łyżki
śmietany 30%2 łyżeczki
cukru (jeśli ktoś lubi kwaśne smaki,
cukru można dać mniej)
sól,
pieprz, odrobina
gałki muszkatołowejpęczek
brokułówtorebka
ryżu jako dodatekPrzygotowanie:
Łosoś:
Łososia należy dokładnie umyć (jeśli trzeba to zeskrobać łuskę ze skórki), doprawić
solą i
pieprzem i smażyć na rozgrzanej patelni na
oliwie z oliwek przez ok 15 minut pod przykryciem.
Łosoś nie może być surowy w środku, ale też nie należy go smażyć za długo, gdyż musi pozostać soczysty, najlepiej więc sprawdzać go dość często i dostosować czas smażenia do grubości i wielkości filetu.
Brokuły: Należy je ugotować w osolonej wodzie – ok 10 minut, nie można ich rozgotować, mogą być wręcz trochę chrupiące.Sos: Bazą do
sosu jest sos beszamelowy, który wbogacamy o skórkę i
sok z cytryny oraz odrobinę
śmietany. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuścić
masło (nie należy go smażyć, jedynie rozpuścić), następnie dodać
mąkę i dokładnie wymieszać – pomocna do tego będzie np. trzepaczka kuchenna, wtedy unikniemy grudek w sosie. Powoli, małymi poracjami dodawać
mleko i od razu dokładnie mieszając łączyć z
mąką i
masłem. Kiedy już otrzymamy jednolity sos należy dodać
smiętanę, odrobinę
soli,
pieprzu i gałki oraz
cukier. Wszystko musimy zagotować i na sam koniec dodać startą
skórkę z cytryny (
cytrynę należy koniecznie wcześniej sparzyć) oraz
sok z cytryny. Uwaga! Po dodaniu
soku z cytryny nie należy już zagotowywać sosu, tylko zdjąć go z ognia, gdyż kwaśna
cytryna może zważyć sos.Na talerzu podajemy ugotowane
brokuły, usmażonego
łososia, wraz z
ryżem i wszystko polewamy sosem
cytrynowym.





