ßßß
40 g masła1,5 szklanki mleka2 łyżki mąkikwasek cytrynowy (lub sok wyciśnięty z cytryny)sólpieprzgałka muszkatołowaPrzygotowanie:W rondelku rozpuść masło. Uważaj, aby go nie przyrumienić. Powoli partiami wsypuj mąkę, stale mieszając trzepaczką, aż do połączenia obu składników (nie przypal teraz sosu, bo będzie miał gorzki smak). Gdy uzyskasz gładką masę, zacznij wlewać mleko (o temperaturze pokojowej). Nie przestawaj mieszać. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, stale mieszając aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kwaskiem cytrynowym (lub sokiem z cytryny).W tym czasie akurat ugotował się pewnie kalafior, nałóż więc go na talerze i polej sosem. Danie jest tak proste, że aż ciężko uwierzyć, że tak smaczne :)Ta ilość sosu wystarczy na 4 porcje.