Wykonanie
Choć ostatnie dni były piękne, to czuję, że zrobiło się chłodniej, a wszędzie pełno spadających liście.
Pora na jesienne jedzenie. Na przykład na
łososia w gęstym, aromatycznym maślanym sosie. Chodził za mną od kilku tygodni, ale nie miałam nawet chwili na przygotowanie czegoś bardzo skomplikowanego. To idealna potrawa żeby coś uczcić. A mamy znakomitą okazję do świętowania. W poprzednim wpisie wspominałam, że zdawałam bardzo ważny egzamin. Zdałam, teraz świętujemy (trochę na zapas), bo przede mną trzy bardzo ciężkie, wypełnione nauka lata. Sama nie wiem
czemu tak bardzo się cieszę :)Przy okazji zmieniłam nazwę bloga i założyłam profil na facebooku. Oczywiście zapraszam do lubienia :)


Składniki na 4 porcje:ok. 500 g fileta z
łososia ze skórą1 duży
brokuł150 ml
śmietanki 30%50 ml białego
wytrawnego winałyżka
kaparów z zalewysok i skórka z połowy
cytrynyłyżka startego
parmezanu3 łyżki
masłałyżka
oliwyok. 3 łyżki
mąkisól,
pieprzŁososia opłukać, osuszyć, ja dodatkowo oczyściłam skórę z łusek. Akurat miałam 2 filety po ok. 250 g, więc każdy podzieliłam na 4 kawałki. Na patelni rozgrzać
masło z
oliwą. Dzięki dodatkowi
oliwy masło wytrzyma zdecydowanie wyższą temperaturę, a trzeba bardzo uważać żeby go nie przypalić, bo będzie podstawą sosu (jeśli się przypali, trzeba będzie użyć świeżego
masła i sos nie będzie taki smaczny). Kawałki
ryby obtaczać w
mące doprawionej
solą i
pieprzem i smażyć na tłuszczu na brązowo z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.W międzyczasie
brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.Po usmażeniu
łososia z pozostałego na patelni tłuszczu usunąć jak najwięcej przysmażonych drobinek, zdjąć z gazu, wlać
śmietanę,
wino,
sok z cytryny, dodać
kapary,
skórkę cytrynową oraz
ser i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zagotuje się i powstanie kremowy sos. Będzie to trwało dosłownie kilka minut, więc
łosoś i
brokuły nie wystygną.Na talerzu ułożyć
brokuła i
łososia i skropić sosem. Można podawać z
ryżem, opiekanymi ziemniaczkami lub
białym pieczywem (i oczywiście z
winem, którego użyliśmy do sosu).
