Wykonanie
Miodowo – musztardowa marynata do
kurczaka zdecydowanie należy ostatnio do moich ulubionych. Słodka i zarazem ostra doskonale pasuje do piersi jak i udek czy pałek z
kurczaka.

Składniki (na 2 porcje):6 pałek z
kurczaka (około 500 g w
sumie), ale można użyć też np.
piersi z kurczaka, albo udek1 czubata łyżka
miodu1 łyżka
musztardy (użyłam Dijon, ale może być np ziarnista)1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzsuszony
tymianek (około 1-2 łyżeczek)Dodatki: danie podałam z dzikim
ryżem oraz gotowaną
fasolką szparagowąPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, następnie oprószyć
solą pieprzem i suszonym
tymiankiem.
Musztardę połączyć z
miodem i
oliwą i dokładnie wsmarować w
mięso. Najlepiej odstawić
kurczaka na jakiś czas (na noc) do lodówki, aby przeszedł smakiem, ale można równie dobrze piec go od razu (ważne jedynie, żeby
mięso miało temperaturę pokojową).
Mięso, wraz z całą marynatą pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni pod przykryciem przez około 30 minut, następnie odkrywamy
mięso, podnosimy temperaturę na około 220 stopni i pieczemy jeszcze do czasu aż skórka nabierze złocistego koloru i się zarumieni (około 10 minut).
Kurczaka można w
między czasie przekręcać i polewać po wierzchu marynatą. Gotowe udka podajemy z ulubionymi dodatkami
