ßßß
Składniki (na 2 porcje):6 pałek z kurczaka (około 500 g w sumie), ale można użyć też np. piersi z kurczaka, albo udek1 czubata łyżka miodu1 łyżka musztardy (użyłam Dijon, ale może być np ziarnista)1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprzsuszony tymianek (około 1-2 łyżeczek)Dodatki: danie podałam z dzikim ryżem oraz gotowaną fasolką szparagowąPrzygotowanie:Kurczaka umyć i osuszyć, następnie oprószyć solą pieprzem i suszonym tymiankiem. Musztardę połączyć z miodem i oliwą i dokładnie wsmarować w mięso. Najlepiej odstawić kurczaka na jakiś czas (na noc) do lodówki, aby przeszedł smakiem, ale można równie dobrze piec go od razu (ważne jedynie, żeby mięso miało temperaturę pokojową). Mięso, wraz z całą marynatą pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni pod przykryciem przez około 30 minut, następnie odkrywamy mięso, podnosimy temperaturę na około 220 stopni i pieczemy jeszcze do czasu aż skórka nabierze złocistego koloru i się zarumieni (około 10 minut). Kurczaka można w między czasie przekręcać i polewać po wierzchu marynatą. Gotowe udka podajemy z ulubionymi dodatkami