Wykonanie

Rewelacyjny
kurczak zapiekany w
śmietanowym sosie słodko -
ostrym. Doskonałe połączenie
słodyczy miodu i ostrości
musztardy francuskiej, której w żadnym wypadku nie próbujcie zastępować inną :) Przepis znaleziony u Kasi Polecam Wam baaardzo :)Składniki:2 podwójne
piersi kurczaka (ok. 800g)1 szkl.
śmietany 36%1 łyżka płynnego
miodu1/2 słoiczka
musztardy francuskiej (ok. 4 kopiate łyżeczki)1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 duże szczypty
soli2 szczypty
tymiankuPiersi kurczaka podzielić na 4-6 kawałków. Ja ich nie rozbijałam, ale lekko potraktowałam podobną do tej stekarką (to takie urządzenie do rozcinania włókien
mięsa). Lekko posolone wrzucić na rozgrzaną
oliwę i podsmażyć z obydwu stron na złoto. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Składniki na sos dokładnie wymieszać. Zalać nim
kurczaka. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.Ja podałam z
ryżem z odrobiną
kurkumy oraz
marchewką ale
kurczak doskonale będzie smakował też np z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze :)Smacznego:)
