Wykonanie
Składniki (na ok 8 gofrów):ok 1.5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaok 0.5 szklanki
oleju roślinnego lub roztopionego
masłaok 1 czubatej szklanki
mleka1-2 łyżeczki
cukru1-2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soliDodatki:np. nutella +
banany,
bita śmietana (polecam kupić
śmietanę 30% lub 36%, mocno schłodzić i samemu ubić z odrobiną
cukru pudru),
owoce (
maliny,
truskawki,
kiwi, jakie lubicie),
dżem lub po prostu
cukier puderPrzygotowanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Do dużej miski przesiać suche składniki (
mąka,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia), dodać
mleko,
olej i
żółtka i wszystko dokładnie wymieszać (można mikserem, albo np. rózgą kuchenną, tak aby nie było grudek!). Następnie dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać tak aby masa była puszysta. Gofrownice przed smażeniem gofrów należy dobrze nagrzać. Nalewać po niewielkiej chochelce ciasta i smażyć na złoty kolor (kilka minut). Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.Inspiracja tu .