Wykonanie
Idealne wiosenne danie! Dobre na śniadanie, obiad czy kolację. W dodatku robi się je wyjątkowo szybko!

Składniki:4
jajka1/2 pęczka
zielonych szparagówokoło 100 g świeżego
zielonego groszkupęczek
szczypiorku1 kubeczek
jogurtu naturalnego1-2 łyżki
oliwy z oliwekkilka listków
miętyświeżo starty
parmezan (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
płatki chilliPrzygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
szparagi i
zielony groszek. Wszystko smażymy chwilkę, następnie zalewamy odrobiną
wody i gotujemy około 8 minut (warzywa muszą pozostać chrupiące! a
woda musi całkowicie odparować). Dodajemy odrobinę
soli,
pieprzu i
płatków chilli do smaku.Jaka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy dokładnie widelcem. Dodajemy
jogurt naturalny, troszkę
soli,
pieprzu i kilka (około 3-4) posiekane listki
mięty. Wszystko jeszcze raz dokładnie ubijamy widelcem.Do warzyw dodajemy posiekany
szczypiorek (można trochę zostawić do dekoracji) i zalewamy wszystko masą jajeczno –
jogurtową. Wszystko lekko mieszamy, tak aby masa wlała się dokładnie pomiędzy warzywa. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna dokładnie się zetnie.Omlet posypujemy
parmezanem, dekorujemy listkami
mięty,
szczypiorkiem i ewentualnie jeszcze odrobiną
jogurtu.Uwagi:Najlepiej smakuje oczywiście świeży
groszek, ale możemy spokojnie dać też
groszek mrożony.Zamiast
parmezanu można użyć też innego ulubionego
sera, albo nawet
białego sera twarogowego. Można również zupełnie pominąć
ser.Do frittaty będzie pasowała jeszcze np. świeża
bazylia.Dla miłośników smaku
masła można zastąpić nim
oliwę z oliwek, albo dać np. pół na pół.
