ßßß
Na oryginalnym serze Gruyere będzie znaczek AOC – Appellation d’origine contrôlée . Jest to określenie zaczerpnięte z win i mówi nam o tym, że danym produkt został wyprodukowany w ściśle określonym regionie przy ściśle określonych standardach. Jeśli więc macie ochotę kupić sobie kawałek tego sera to żeby mieć pewność, że będzie on dobry należy zwrócić uwagę czy posiada to oznaczenie.
Ser ten doskonale nadaje się w sumie do wszystkiego. Jest bardzo dobry do kanapek, ale również podczas zapiekania wydobywa swój smak, więc można dodać go do tostów czy do makaronu. Na dole w zdjęciach umieszczam zdjęcie przepisu jaki znalazłam w muzeum. Jeszcze go nie wypróbowałam ale może ktoś z was się odważyOczywiście najbardziej słynnym daniem w jakim stosuje się ten ser to fondue. Istnieje wiele rodzajów tego dania i praktycznie każdy przyrządza je na własny sposób dodając różne sery w różnych proporcjach, nie mniej dodatek Gruyèra jest zawsze obowiązkowy. Ja podaję przepis na najprostsze fondue. Nie należy się zniechęcać brakiem odpowiedniego garnka. Do zrobienia dobrego fondue można użyć zwykłego garnka z grubym, nieprzywierającym dnem oraz zwykłych widelców do nadziewania pieczywa.Składniki:200 g sera Gruyere200 g sera Elementaler150 ml białego wytrawnego wina1 ząbek czosnku2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejpieprzświeża bagietka lub ulubione pieczywo do maczaniadodatki: np. ogórki kiszone, cebulki marynowanePrzygotowanie:Sery należy najpierw utrzeć na tarce. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim dokładnie garnek. Następnie wlać wino, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wszystko należy zagotować prawie cały czas mieszając. Dosypać ser. Mieszać wszystko cały czas aż do czasu kiedy ser się zupełnie roztopi i powstanie jednolita masa. Dodatek mąki powinien zapobiec rozwarstwieniu się masy i sprawić, że fondue będzie miało dobrą konsystencję Mimo to po dodaniu sera należy dokładnie je mieszać, alby ser się nie zważył. Wszystko należy jeszcze raz razem zagotować i pogotować chwile, aby alkohol wyparował. Dodać pieprzu do smaku i maczać w serowej masie kawałki pieczywa przegryzając kiszonym ogórkiem. Przykładowym serem również dobrym jako dodatek do fondue to np. szwajcarski ser Appenzeller.









