Wykonanie
Jak już wszystkim wiadomo (a jeśli nie było wiadomo to zaraz będzie) nie należę do fanek zup.Jednak coś mnie podkusiło na zrobienie zupy cebulowej. I o Wielki
Sojo i Wielki Latający Potworze Spaghetti, to była dobra pokusa!Składniki: (na ok 4 porcje)40 g
margaryny Alsan lub
olej do smażenia6 średniej wielkości
cebul20 g
mąki pszennej1,5 l
bulionu warzywnego100 ml białego
wytrawnego winasól i
pieprz6 kromek
bagietki, lub inne
pieczywo, z którego zrobimy grzanki60 g
sera violife lub innego roślinnego
seraPrzygotowanie:Obrać
cebulę i pokroić w cieniutkie piórka. Na stopiony Alsan lub
olej wrzucić
cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż
cebula zacznie się lekko rumienić. Dodać 2 łyżki zimnej
wody, przykryć i dusić przez 5 minut. Wmieszać
mąkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.Dodać
bulion,
wino oraz
sól i
pieprz, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
starty ser i gotować jeszcze chwilkę (aż
ser się zacznie rozpuszczać).W tym czasie na patelni albo w piekarniku robimy grzanki.I to tyle :)Smacznego!