Wykonanie
Pyszny, rozpływający się w ustach
Camembert, chrupiąca
bagietka oraz ukochany to idealny sposób na udany wieczór. Zazwyczaj gdy myślimy o idealnej serowej przystawce na romantyczną kolacje, przychodzi nam do głowy fondue. Dzisiaj chcemy Wam przedstawić alternatywę dla już nieco oklepanego fondue. Przepis na zapiekany
Camembert pochodzi z Francji i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzi go nawet największy laik kulinarny. Warunkiem jest kupienie dobrego
sera typu
Camembert, w drewnianym opakowaniu i dobrego, co nie oznacza drogiego białego
wytrawnego wina. Oczywiście jeśli chcecie zaimponować ukochanemu możecie też same upiec
bagietkę (przepis znajdziecie tutaj).
Składniki:
-
ser Camembert- 1/3 szklanki białego,
wytrawnego wina- ząbek
czosnku pokrojony w plastrySposób przygotowania:1.
Ser wyjmujemy z papierka, z powrotem przekładamy do drewnianego opakowania i głęboko nacinamy w kratkę. Pamiętajcie by opakowanie z
serem położyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.2. Następnie w nacięcia wkładamy plastry
czosnku i wlewamy
wino.
3. Tak przygotowany
ser wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 10-15 minut. Bardzo ważne jest byście często zaglądali do
sera, ponieważ jak
ser zacznie się przechylać, trzeba go wyjąć, bo jest już gotowy. Zbyt długo trzymając go w piekarniku, ryzykujemy rozlanie się
sera.4.
Ser przekładamy z opakowaniem na deskę i podajemy z chrupiącą
bagietką. Pasują do tego również,
oliwki lub marynowany
czosnek.
Smacznego!