Wykonanie
Fondue ( wym. fondi) – jest to potrawa przygotowana z gorącego
sera i
białego wina. Jest bardzo popularna we Francji i Holandii.
Jada się ją w gronie przyjaciół, bezpośrednio z garnka z gorącym
serem, zanurzając w nim
pieczywo nabite na widelec. Moja wersja, podpatrzona w jednym z programów telewizyjnych, jest równie smaczna, a przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu.
Ser camembert w drewnianym pudełeczku, wyjąć z papierowego opakowania i włożyć z powrotem do pudełka. Widelcem nakłuć cały
ser i polać
białym winem. Posypać świeżym
tymiankiem, nakryć wieczkiem. Całość owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną do
sera i wstawić do piekarnika 200oC na 12 – 15 minut. Po tym czasie
ser położyć na talerzu i maczać pokrojoną
bagietkę, popijając
białym wytrawnym winem.