Wykonanie
Mąż mi wczoraj przygotował niespodziankę w postaci
serowego fondue i powiedział, żebym zamieściła przepis na blogu, co też czynię :)Znajdziecie wiele przepisów na fondue, jedne drogie, inne tańsze. Nasz przepis należy do tych tańszych.W tradycyjnym fondue winien znajdować się
szwajcarski ser Gruyere, który jest strasznie
drogi (130 zł/kg) i nie na każdą kieszeń. Wymyśliliśmy wspólnie z Mężem, że zamienimy ten
ser na
Camembert, który pasuje do Emmentalera drugiego
sera używanego w fondue. Oba
sery bez problemu można nabyć, np. w Lidlu. Koniecznym dodatkiem jest
białe wino pół wytrawne lub pół słodkie, ważne, żeby nie było zbyt cierpkie, bo zepsuje smak. Na koniec warto zaopatrzyć się w świeże
pieczywo do maczania, nadaje się do tego zarówno tradycyjna
bagietka, jak i
bułki wieloziarniste.Najlepiej fondue podawać w specjalnym naczyniu przeznaczonym do tego celu (można kupić już za kilkanaście złotych). Jeśli nie posiadacie takiego ustrojstwa w domu można się poratować miską postawioną na podgrzewaczu np. do dzbanku lub półmiska. Jeśli Wasze naczynie do fondue jest małe, możecie rozpuścić
ser w garnku na kuchence, a następnie przelać odpowiednią porcję do naczynka.
Ilość składników dla 2 osób.Składniki:*
ser Emmentaler (200 g)*
ser Camembert (125 g/1 szt)*
białe wino pół słodkie (150 ml)*1 ząbek
czosnku*
pieprz,
kolendra*pół
bagietki lub innego
pieczywaPrzygotowanie:
Sery kroję w drobną kostkę.Rozgniatam ząbek
czosnku i nacieram nim spód garnka. Wlewam
wino i dodaję
sery.Cały czas mieszając, roztapiam
sery na małym ogniu.Gdy
sery się całkowicie rozpuszczą i wymieszają z
winem, doprawiam do smaku
kolendrą i
pieprzem.Przelewam gotowe fondue
serowe do miseczki do fondue i podaję. Ważne! Pod miseczką musi cały czas być zapalony ogień.Smacznego!