ßßß Cookit - przepis na Serowe Fondue

Serowe Fondue

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser Gouda MSM MOŃKI 200 gramów
łagodny ser żółty Nadbiebrzański w bloku 400 gramów
białe wytrawne wina pół szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
gałka muszkatałowa według uznania
Wykonanie:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.
Autor: Gastrosfera
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/13041/Serowe-Fondue