Wykonanie
Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest
ser pochodzący z danej okolicy.Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim
winem np. Celebro France [TUTAJ]Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre
sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis.
250g
sera gruyere250g
sera ementalskiego100gsera
cheddar300ml
wina białego francuskiego CELEBRO1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 ząbek
czosnkuszczypta
gałki muszkatołowej i
pieprzu białego1
bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cmKamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć
czosnkiem ,wlać
wino i lekko podgrzać.
Sery pokroić w kostkę i roztopić w
winie na średnim ogniu ,stale mieszając.Jeżeli
ser nie tworzy jednolitej masy z
winem , nie martwimy się, tylko dodajemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
winem.Masę
serową doprawiamy gałką i
pieprzem.Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę
chleba i
macza ją w
masie serowej.No i konieczne jest
winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do
sera ,Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych
cytrusowych aromatów z orzeźwiającą
owocową nutą.P.s.Dobrym dodatkiem do dania są
warzywa marynowane,
oliwki jak i świeże
owoce.