ßßß Cookit - przepis na Fondue serowe

Fondue serowe

nazwa

Wykonanie

Apetyt na fondue chodził za mną już dość długo... Krokiem milowym do jego zaspokojenia był bożonarodzeniowy prezent - przepiękny zestaw do fondue... Ale znowu pojawiła się przeszkoda - brak paliwa do podgrzewania... Allegro przyszło jednak z pomocą :)
Fondue to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Dawniej była metodą na wykorzystanie suchego sera i przygotowanie pożywnej kolacji. Sposób ten wykorzystywali głónie szwajcarscy górale.
Dziś - pewnie z powodu wysokich cen serów - fondue serowe stało się potrawą wykwintną. Moim zdaniem to idealne danie na długie spotkanie towarzyskie. Będzie świetnym towarzyszem naszym wielogodzinnych pogaduch...
Składniki:
200g sera gruyere
200g sera ementaler
200g sera cheddar
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50ml wiśniówki
250ml białego wytrawnego wina
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
bagietka
ogórki konserwowe
kabanosy
cebulki konserwowe
kiełbasa
oliwki
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój w dużą kostkę, kabanosy i kiełbasę w kawałki, a ogórki w grube plastry. Przygotuj miseczki z dodatkami.
Przekrój ząbek czosnku i posmaruj nim cały garnek do fondue. Garnek podgrzej na kuchence, wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wsyp starty na tarce ser i mieszaj kilka minut. Gdy ser się rozpuści dodaj wiśniówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawy. Cały czas mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.
Gdy masa jest gotowa postaw garnek na stelażu, a pod spodem zapal palnik.
Maczaj wcześniej przygotowane dodatki i popijaj ulubionym białym winem.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/03/fondue-serowe.html