Wykonanie
Apetyt na fondue chodził za mną już dość długo... Krokiem milowym do jego zaspokojenia był bożonarodzeniowy prezent - przepiękny zestaw do fondue... Ale znowu pojawiła się przeszkoda - brak paliwa do podgrzewania... Allegro przyszło jednak z pomocą :)Fondue to potrawa przygotowana z gorącego
sera i
białego wina. Dawniej była metodą na wykorzystanie suchego
sera i przygotowanie pożywnej kolacji. Sposób ten wykorzystywali głónie szwajcarscy górale.Dziś - pewnie z powodu wysokich cen
serów - fondue
serowe stało się potrawą wykwintną. Moim zdaniem to idealne danie na długie spotkanie towarzyskie. Będzie świetnym towarzyszem naszym wielogodzinnych pogaduch...
Składniki:200g
sera gruyere200g
sera ementaler200g
sera cheddar3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej50ml
wiśniówki250ml białego
wytrawnego winagałka muszkatołowaczarny pieprz1 ząbek
czosnkudodatkowo:
bagietkaogórki konserwowekabanosycebulki konserwowe
kiełbasaoliwkiSposób przygotowania:
Bagietkę pokrój w dużą kostkę,
kabanosy i
kiełbasę w kawałki, a
ogórki w grube plastry. Przygotuj miseczki z dodatkami.
Przekrój ząbek
czosnku i posmaruj nim cały garnek do fondue. Garnek podgrzej na kuchence, wlej
wino i doprowadź do wrzenia. Wsyp starty na tarce
ser i mieszaj kilka minut. Gdy
ser się rozpuści dodaj
wiśniówkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną. Dodaj
przyprawy. Cały czas mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.Gdy masa jest gotowa postaw garnek na stelażu, a pod
spodem zapal palnik.Maczaj wcześniej przygotowane dodatki i popijaj ulubionym
białym winem.