Wykonanie
Dziś rozgrzewające i sycące szwajcarskie fondue. To klasyczne danie tamtejszych górali, którzy w ten sposób jedli wysuszony zimą
ser, który łatwo można było transportować i każdych warunkach przyrządzić pożywne
serowe danie. Klasyczne fondue jest popularne w francusko-, włosko- i retoromańskojęzycznych kantonach. Występuje również wersja na
jasnym piwie, która jest tak popularna w "niemieckich" kantonach, jak i samych Niemczech, szczególnie w czasie Oktoberfest.Posiadam metalowy zestaw do fondue, więc potrawę przygotowuję od
razy w "docelowym" garnku i nie muszę przelewać
sera z patelni/garnka do naczynia, w którym będzie podana.Składniki na porcję dla 2 osób:400 g
sera (klasyczne połączenie to 2/3 ementalera i 1/3 gruyera, ponieważ nie przepadam za żadnym z tych
serów, u mnie była mieszanka goudy,
sera edamskiego, mazdamera i carskiego)100 ml
białego winapłaska łyżka
skrobi kukurydzianej30 ml wytrawnej
wiśniówki (lub trochę więcej
wina)ząbek
czosnkugałka muszkatołowabiały pieprzDo podania:
białe pieczywo (
bagietka)
oliwkiświeża
papryka i
ogórek pokrojone w słupkipikl e
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek
czosnku przekroić i natrzeć nim naczynie do fondue. Do naczynia wlać
wino, zagotować i dodać
sery, podgrzewać na wolnym ogniu aż
sery się rozpuszczą. Wtedy dodać
skrobie rozpuszczoną w
wiśniówce, co spowoduje, że masa się zemulguje. Doprawić. Zapalić podgrzewacz lub pojemnik z paliwem do fondue, umieścić garnek na stelażu, podawać z ulubionymi dodatkami.