Wykonanie
Propozycja na spotkania w większym gronie.Fondue (z franc.fondre – roztapiać się) jest najbardziej znaną szwajcarską potrawą.
Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami.Podstawowym składnikiem jest oczywiście
ser.Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków.Najczęściej jest to ementaler, gruyere,
cheddar lub appenzeller.Dodatek białego
wytrawnego wina, odrobina
wiśniówki,
przyprawydo tego grzanki z
bułki lub
chleba i mamy pyszne
serowe fondue.Przyrządza się również fondue
mięsne, warzywne i
czekoladowe.Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło.Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób)200g
sera gruyere200g
sera ementaler100 g
sera cheddar2 ząbki
czosnku250-300 ml białego
wytrawnego wina50 ml
wiśniówki0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżka
mąki ziemniaczanejgrzankiZacznijmy od
mąki ziemniaczanej i
białego wina.
Do szklanki wlałam
wino i rozpuściłam w nim
mąkę ziemniaczaną.Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze
wiśniówkę.Dodatek
mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej.
Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek.
Wlałam do niego
wino z
mąką.Wsypałam pokrojony
ser.
Podgrzewałam masę
serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.Doprawiłam
gałką muszkatołową i
białym pieprzem.
Gdy uznacie ,że
ser jest za gęsty to można dolać jeszcze trochę
wina.
Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni.
I gotowe.Widelczyki w dłoń i można zajadać;-)Smacznego!