ßßß
Propozycja na spotkania w większym gronie.Fondue (z franc.fondre – roztapiać się) jest najbardziej znaną szwajcarską potrawą.Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami.Podstawowym składnikiem jest oczywiście ser.Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków.Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller.Dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawydo tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue.Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe.Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło.Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób)200g sera gruyere200g sera ementaler100 g sera cheddar2 ząbki czosnku250-300 ml białego wytrawnego wina50 ml wiśniówki0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki białego pieprzu1 łyżka mąki ziemniaczanejgrzankiZacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina.
Do szklanki wlałam wino i rozpuściłam w nim mąkę ziemniaczaną.Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę.Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej.
Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek.
Wlałam do niego wino z mąką.Wsypałam pokrojony ser.
Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Gdy uznacie ,że ser jest za gęsty to można dolać jeszcze trochę wina.
Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni.
I gotowe.Widelczyki w dłoń i można zajadać;-)Smacznego!