Wykonanie
Fondue (wym. fondi)
serowe to potrawa szwajcarska. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare
twarde sery ze spiżarni. Dodanie
wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Mieszano wówczas kilka rodzajów
sera razem z
białym winem, kirszem,
mąką ziemniaczaną i
przyprawami otrzymując przepyszną
serową masę, w której moczono
mięso, czerstwe
pieczywo i warzywa.
W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach
aromatycznych serów: gruyere, ementaler i
cheddar . Wszystkie te
sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł200g
sera gruyere200g
sera ementaler200g
sera cheddar (lub appenzeller)3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej50ml
wiśniówki (np. Soplicy)250ml białego
wytrawnego wina (małe buteleczki są w Lidlu po 5zł)1/2 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatałowej1/3 płaskiej łyżeczki
pieprzu białego lub czarnego1 ząbek
czosnkuPrzekąski do maczania w
masie serowej ( co kto lubi :) )1
bagietka (pokrojona na plasterki o grubości 1,5cm, a każdy plasterek na ćwiartki, w zupełności wystarczy na 4 osoby)1 mały słoik
korniszonków konserwowych np. w zalewie
chilli15 małych
cebulek z
octu200g
kabanosów400g ulubionej
kiełbasy (2 rodzaje np. wieprzowa i z
indyka)1
marchewka120g
oliwek1
papryka1 duży
ogórek kwaszonyCo robimy ?Przekrawamy ząbek
czosnku i smarujemy nim cały garnek do fondue (stalowy).Garnek podgrzewamy na kuchence, wlewamy
wino i doprowadzamy do wrzenia.Wsypujemy starty na tarce (grube oczka)
ser żółty i mieszamy kilka minut (5-10min) na małej temperaturze aż się rozpuści. Na początku wszystko trochę się rozwarstwi, ale bez
paniki.Wlewamy
wiśniówkę z rozbełtaną w niej
mąką ziemniaczaną, gałką i
pieprzem i mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej. Uwaga, żeby
ser się nie przypalił.Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod
spodem kładziemy zapalony palniczek.Maczamy wcześniej przygotowane i rozdrobione dodatki i popijamy ulubionym alko w gronie przeszczęśliwych znajomych ;)Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z
bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia :)Smacznego.