Wykonanie
Przyznam szczerze, że to połączenie zaczerpnęłam z jakiegoś telewizyjnego programu i od razu postanowiłam je wypróbować. Jest na prawdę doskonałe. Gotowane słodkawe
buraczki,
jajko na pół twardo, słone
anchois i
majonezowo-
jogurtowy sos.

Składniki :1 duży
burak lub np dwa małe (ok 150 g)2
jajkakilka filecików
anchoissos:1/2 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnegook pół łyżeczki sosu balsamico (można dać pół łyżeczki
miodu i drobinę
soku z cytryny zamiast)około łyżki świeżego posiekanego
szczypiorku lub
natki pietruszkiPrzygotowanie:Nieobrane
buraczki ugotować lub upiec do miękkości (ok 1 godziny). Następnie obrać, pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu.
Jajka ugotować na pół-twardo: włożyć
jajka do
wody i gotować na średnim ogniu, od momentu ugotowania odliczyć ok 4 minut. Po tym czasie
jajka odcedzić, zalać zimną
wodą i odczekać trochę czasu aż ostygną.
Jajka obrać, pokroić w ósemki i położyć na
buraki. Na wierzchu ułożyć fileciki z
anchois. Zmieszać ze sobą składniki sosu, polać nim
sałatkę i pałaszować. Dobra jest na obiad, lunch, śniadanie, kolację, kiedy chcemy. Ja zjadłam ją na lunch z kromką
chleba pełnoziarnistego.
