ßßß
Składniki :1 duży burak lub np dwa małe (ok 150 g)2 jajkakilka filecików anchoissos:1/2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegook pół łyżeczki sosu balsamico (można dać pół łyżeczki miodu i drobinę soku z cytryny zamiast)około łyżki świeżego posiekanego szczypiorku lub natki pietruszkiPrzygotowanie:Nieobrane buraczki ugotować lub upiec do miękkości (ok 1 godziny). Następnie obrać, pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu. Jajka ugotować na pół-twardo: włożyć jajka do wody i gotować na średnim ogniu, od momentu ugotowania odliczyć ok 4 minut. Po tym czasie jajka odcedzić, zalać zimną wodą i odczekać trochę czasu aż ostygną. Jajka obrać, pokroić w ósemki i położyć na buraki. Na wierzchu ułożyć fileciki z anchois. Zmieszać ze sobą składniki sosu, polać nim sałatkę i pałaszować. Dobra jest na obiad, lunch, śniadanie, kolację, kiedy chcemy. Ja zjadłam ją na lunch z kromką chleba pełnoziarnistego.