ßßß
Składniki (na około 4 porcje):400 g piersi z kurczaka1 duży burak1/2 dużego kalafiora1 puszka mleka kokosowegookoło 1 cm świeżego imbirutrochę soku z cytryny lub limonkiprzyprawy: około 2 łyżeczki curry w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, około 1/2 łyżeczki chilli w proszku, odrobina suszonej bazylii, sóldo podania: ryż (użyłam zwykły z dzikim, ale doskonale będzie pasował np. jaśminowy lub basmati)Przygotowanie:Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko solą, bazylią, kurkumą, curry, ostrą papryką (używamy mniej więcej 1/3 z podanej ilości przypraw) i odstawiamy aby się zamarynował (jeśli mamy czas, można wrzucić na kilka godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne).Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojonego na różyczki kalafiora i następnie obranego, startego na grubych oczkach buraka. Dodajemy trochę soli oraz pozostałe przyprawy (curry, kurkumę, chilli), dodajemy również obrany i pokrojony w drobną kosteczkę kawałek imbiru. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut aż kalafior lekko zmięknie.Po tym czasie dodajemy kurczaka, zanurzamy go w sosie przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec jeszcze doprawiamy wszystko do smaku dodając w razie potrzeby więcej przypraw, Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, żeby trochę zrównoważyć słodkość buraka i podajemy z ryżem.Wskazówki:Do curry możemy dodać również świeżą papryczkę chilli, jeśli lubimy ostre smaki.Kalafior nie powinien się rozgotować tylko być lekko al dente. Należy więc go sprawdzać i dostosować czas gotowania w zależności od wielkości różyczek. Gotując kalafiora należy kontrolować ilość płynu i w razie potrzeby dodać trochę wody do sosu.Kurczaka można wcześniej podsmażyć i dopiero po tym dodać go do sosu.