Wykonanie
Kasza bulgur – to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Bulgur pochodzi z
krajów Arabskich i jest to
kasza produkowana z twardej pszenicy, jest trochę podobna do
kuskusu, ale wg mnie bardziej wyrazista.
Kasza ta jest bardzo smaczna i lekko orzechowa w smaku, ale przede wszystkim zawiera dużo błonnika oraz wartości odżywczych! Dodatkowa ma ona niski indeks glikemiczny co oznacza, że spokojnie możemy zjadać ją nawet będąc na jakiejś wymyślnej diecie 😉Z racji tego, że
kasza ta pochodzi z
krajów Arabskich proponuję wam danie lekko inspirowane kuchnią z tego właśnie regionu.

Składniki (na 4
papryki):4
papryki (kolor dowolny)1 szklanka
kaszy bulgur*około 150 ml passaty pomidorowej1
czerwona cebulakilka (około 6-7)
suszonych moreli200 g
świeżego szpinakuokoło 1 łyżka
orzeszków piniiodrobina tartego ulubionego
sera (u mnie
mozzarella)1 łyżka
masłaoliwa z oliweksól,
pieprz,
przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej
kolendry, słodka i
ostra papryka w proszku do smaku* Oczywiście jeśli nie znajdziecie
kaszy bulgur w sklepie można zastąpić ją np.
kaszą jaglaną czy
kuskusemPrzygotowanie:Farsz :
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale około 1-2 minuty krócej – tak aby była al dente. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić. Po tym czasie dodać
masło oraz mielony kumin i
kolendrę i lekko przesmażyć. Kiedy
przyprawy zaczną intensywnie pachnieć na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę
suszone morele oraz ugotowany bulgur. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy passate
pomidorową,
szpinak oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy dosłownie chwilę, aby składniki się tylko dobrze wymieszały i na koniec dodajemy
orzeszki pinii.Składanie : Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Papryki umyć oraz od góry wykroić z nich gniazda nasienne. Każdą
paprykę skropić delikatnie
oliwą z oliwek oraz oprószyć lekko
solą i
pieprzem ze środka i na zewnątrz.
Papryki dokładnie nadziać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodopornym przykryć (można po prostu folią aluminiową, nie musi być szczelnie) oraz piec około 45 minut. Następnie posypać
papryki startym serem i piec jeszcze około 15 minut aż
ser się zrumieni (można zwiększyć temp. do 200 stopni).
Papryki powinny być miękkie i lekko zrumienione.





p