Wykonanie
Dawno nie
jadłam tak pysznych zapiekanych
ziemniaków. Przełożone
cukinią z
tymiankiem i upieczone w
mleku pod warstwą
sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je jako dodatek do dania głównego. Polecam!Scroll down for English(4-5 porcji)Składniki:1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
masło lub
oliwa z oliwek do wysmarowania formy6-8 małych
ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry1 mała
cukinia, pokrojony w cienkie plastry
sól i świeżo zmielony
pieprz150 g
sera Gruyère, startego na tarce2 1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka listków świeżego
tymianku, posiekanych (może być też suszony)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Natłuść
masłem lub
olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania, następnie natrzyj jego boki i dno
czosnkiem.Włóż
ziemniaki i
cukinię do większej miski, dobrze
posól i popieprz. Następnie wsyp połowę
sera,
tymianek, i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż zawartość miski do przygotowanego naczynia do zapiekania i zalej
mlekiem maksymalnie do wysokości warzyw.Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie dociśnij
ziemniaki i
cukinię łyżką, posyp resztą
sera i ponownie włóż do piekarnika. Piecz kolejne 40 -50 minut, aż
mleko zostanie wchłonięte,
ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie zarumieniony.Przed podaniem, pozwól zapiekance „odpocząć” przez 30 minut. Dzięki temu będzie pięknie zwarta i idealnie wilgotna.Smacznego!

English versionCheesy potato zucchini gratin(4-5 servings)Ingredients:1 garlic clove, smashedbutter or
olive oil for greasing6-8 small potatoes, sliced in
thin rounds1 small zucchini, sliced in
thin roundssalt and freshly ground pepper150 g Gruyère cheese, grated2 1/2 cups milk1 teaspoon fresh thyme leaves, roughly chopped (dried works, too)Preparation:Preheat the oven to 200 oC. Butter or oil a baking dish. Rub the sides and bottom with the cut clove of garlic.Place the sliced potatoes and zucchini in a bowl and season generously with salt and pepper. Add half the cheese and the thyme and toss together, then transfer to the dish and
pour on the milk. It should just cover the rounds.Place in the oven and bake 30 minutes. Push the potatoes and zucchini down into the milk with the back of a spoon. Sprinkle the remaining cheese over the top and return to the oven. Bake another 40 to 50 minutes, until all of the milk is absorbed, the potatoes are soft and the dish is nicely browned on top and around the edges.Let set for 20-30 minutes before serving so the juices can redistribute.Enjoy!

Share the post "
Ziemniaki zapiekane z
cukinią i
serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin"



