Wykonanie
Share the post "
Śledź z
suszonymi grzybami i
śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes"Święta tuż, tuż a
śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na
stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z
suszonymi grzybami i
śliwkami w aromatycznym
sosie pomidorowym z
ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Scroll down for recipe in English(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów
śledzia matias w
oleju50 g
suszonych grzybów2
cebule, pokrojone w plasterki3
suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki
oleju kujawskiego z
czosnkiem i
bazylią2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
liście laurowe½ łyżki suszonego
majeranku3
ziela angielskie½ łyżeczki
cukruchlust
octu z
białego winaPrzygotowanie:
Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej
suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj
wywar) a
grzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej i wrzuć
cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj
grzyby i ich
wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj
śliwki,
koncentrat pomidorowy,
liście laurowe,
majeranek i
ziele angielskie. Dopraw całość
solą,
pieprzem cukrem i
octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż
śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną
cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz
śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając i też świetnie się sprawdzą w tym przepisie.

English versionHerring with dried mushrooms and prunes(400 ml jar)Ingredients:6 herring fillets50 g of dried mushrooms2 onions, sliced3 prunes, cut into strips2 tablespoons oil Kujawski with garlic and basil2 tablespoons of tomato paste2 bay leaves½ tablespoons dried marjoram3 all spice peppercorns½ teaspoon of sugarsplash of white
wine vinegarPreparation:Soak the herring in cold water for an 1 hour, and cut them into 3 cm pieces.In the meantime
time, soak dried mushrooms in boiling water, set aside for an hour. Next bring to the boil and cook for 10 minutes. Strain it through a
fine sieve or cheesecloth (save the broth) and chop the mushrooms.In a large skillet, over medium heat, warm the oil and add the onions. Cook until translucent and add the mushrooms with the broth. Cook until almost evaporates and add the plums, tomato paste, bay leaves, marjoram and allspice. Season the with salt, pepper, sugar and vinegar and set aside to cool.Place the herring in a jar, alternating with the prepared onions and let it sit for one day in the refrigerator.Enjoy!Share the post "
Śledź z
suszonymi grzybami i
śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes"



