ßßß
Scroll down for recipe in English(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów śledzia matias w oleju50 g suszonych grzybów2 cebule, pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie:Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając i też świetnie się sprawdzą w tym przepisie.
English versionHerring with dried mushrooms and prunes(400 ml jar)Ingredients:6 herring fillets50 g of dried mushrooms2 onions, sliced3 prunes, cut into strips2 tablespoons oil Kujawski with garlic and basil2 tablespoons of tomato paste2 bay leaves½ tablespoons dried marjoram3 all spice peppercorns½ teaspoon of sugarsplash of white wine vinegarPreparation:Soak the herring in cold water for an 1 hour, and cut them into 3 cm pieces.In the meantime time, soak dried mushrooms in boiling water, set aside for an hour. Next bring to the boil and cook for 10 minutes. Strain it through a fine sieve or cheesecloth (save the broth) and chop the mushrooms.In a large skillet, over medium heat, warm the oil and add the onions. Cook until translucent and add the mushrooms with the broth. Cook until almost evaporates and add the plums, tomato paste, bay leaves, marjoram and allspice. Season the with salt, pepper, sugar and vinegar and set aside to cool.Place the herring in a jar, alternating with the prepared onions and let it sit for one day in the refrigerator.Enjoy!Share the post "Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes"


