Wykonanie
Share the post "Scones z
suszonymi pomidorami,
parmezanem i oregano/ Sundried tomato and
parmesan cheese scones with
oregano"Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki
śniadaniowe z
suszonymi pomidorami,
parmezanem i
oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!Scroll down for EnglishScones z
suszonymi pomidorami,
parmezanem i
oregano(6-8 szt.)Składniki:1 cup/250 ml
mąka uniwersalnej2 łyżeczki/10 ml
proszku do pieczeniaszczypta
soli30 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1/2 szklanki /125 ml startego
parmezanu6
suszonych pomidorów z
oleju, pokrojonych w drobną kostkę1 łyżka
suszonego oregano1 duże
jajko45 ml
mleka1
jajko lekko ubite lub
mleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Do średniej miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodaj
masło i mieszaj rozgniatając je palcami, aż powstanie ziarnista konsystencja. Następnie wmieszaj
ser,
pomidory i
oregano.W małej miseczce wmieszaj
jajko z
mlekiem i dolewaj powoli, najlepiej cały czas mieszając, do mieszanki mącznej. Ja mieszam wszystko w pojemniku blendera z nakładką do ciast, szybciej i łatwiej:).Wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i uklep ciasto w na kształt placka o grubości ok. 4 cm. Wytnij z niego (np. wycinarką do
ciasteczek) 6-8 bułeczek i ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową blachę. Posmaruj każdą
bułkę jajkiem lub
mlekiem i piecz 10 – 12 minut, do delikatnego zarumienienia.Smacznego!
English version(6-8 szt.)Ingredients:1 cup/250ml all-purpose
flour2 tsp/10ml baking powderpinch of salt30g cold butter, diced1/2 cup/125ml grated
Parmesan cheese6 sundried tomatoes from oil, finely chopped1 tbsp dried
oregano1 large egg45 ml milkextra egg lightly beaten for the egg wash or just milkPreparation:Preheat your oven to 200 C and sift the
flour, baking powder and salt. Rub the butter into the
flour suing your fingers until it resembles
fine crumbs, and add the cheese, tomatoes and
oregano.Lightly
whisk together the egg and milk and slowly add this to your dry mix and stir lightly to combine.Turn the dough out onto a floured surface and lightly pat out to a height of around 4cm. Cut your scones out with a cookie cutter and place on a baking
tray lined with paper or a silicone baking mat. Brush each scone with egg was and bake for 10 – 12 minutes until risen and a light golden colour.Enjoy
Share the post "Scones z
suszonymi pomidorami,
parmezanem i oregano/ Sundried tomato and
parmesan cheese scones with
oregano"