ßßß Cookit - przepis na Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

nazwa

Wykonanie

Share the post "Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano/ Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano"
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki śniadaniowe z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!
Scroll down for English
Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano
(6-8 szt.)
Składniki:
1 cup/250 ml mąka uniwersalnej
2 łyżeczki/10 ml proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki /125 ml startego parmezanu
6 suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżka suszonego oregano
1 duże jajko
45 ml mleka
1 jajko lekko ubite lub mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i mieszaj rozgniatając je palcami, aż powstanie ziarnista konsystencja. Następnie wmieszaj ser, pomidory i oregano.
W małej miseczce wmieszaj jajko z mlekiem i dolewaj powoli, najlepiej cały czas mieszając, do mieszanki mącznej. Ja mieszam wszystko w pojemniku blendera z nakładką do ciast, szybciej i łatwiej:).
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uklep ciasto w na kształt placka o grubości ok. 4 cm. Wytnij z niego (np. wycinarką do ciasteczek) 6-8 bułeczek i ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową blachę. Posmaruj każdą bułkę jajkiem lub mlekiem i piecz 10 – 12 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
(6-8 szt.)
Ingredients:
1 cup/250ml all-purpose flour
2 tsp/10ml baking powder
pinch of salt
30g cold butter, diced
1/2 cup/125ml grated Parmesan cheese
6 sundried tomatoes from oil, finely chopped
1 tbsp dried oregano
1 large egg
45 ml milk
extra egg lightly beaten for the egg wash or just milk
Preparation:
Preheat your oven to 200 C and sift the flour, baking powder and salt. Rub the butter into the flour suing your fingers until it resembles fine crumbs, and add the cheese, tomatoes and oregano.
Lightly whisk together the egg and milk and slowly add this to your dry mix and stir lightly to combine.
Turn the dough out onto a floured surface and lightly pat out to a height of around 4cm. Cut your scones out with a cookie cutter and place on a baking tray lined with paper or a silicone baking mat. Brush each scone with egg was and bake for 10 – 12 minutes until risen and a light golden colour.
Enjoy
Share the post "Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano/ Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano"
Źródło:http://karmelowy.pl/scones-z-suszonymi-pomidorami-parmezanem-i-oregano-sundried-tomato-and-parmesan-cheese-scones-with-oregano