ßßß Cookit - przepis na Muffinki ze świeżą żurawiną i parmezanem

Muffinki ze świeżą żurawiną i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Nie jadłam jeszcze świeżej żurawiny, do tej pory tylko suszoną. No i taką liofilizowaną, w płatkach śniadaniowych, która smakowała, jak się okazało, bardzo podobnie do świeżej(co nie sprawdza się w wypadku np. malin). Czyli bardzo ciekawie, odmiennie niż taka suszona i słodzona. Ale to na surowo, a przecież kupiłam ją oczywiście z zamiarem wykorzystania jej do jakiegoś wypieku! Padło na muffinki. I to takie z parmezanem, zatem żurawina znalazła się w doskonałym towarzystwie. To połączenie musi skutkować wspaniałym smakiem. Zatem nic, tylko piec:)
- 225g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 200ml mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 50g roztopionego i ostudzonego masła
- ok. 2 łyżek startego parmezanu
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko, masło i jajka.
Połączyć suche i mokre składniki, dobrze wymieszać.
Wmieszać żurawiny i przełożyć masę do wyłożonej papilotkami formy na 12 muffinek.
Posypać każdą parmezanem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Przepis pochodzi z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 145 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2011/11/muffinki-ze-swieza-zurawina-i.html