ßßß
Od dawna miałam ochotę zrobić te bułeczki. Przepis znalazłam tutaj. Bułeczki robi się praktycznie ekspresowo, więc na śniadanie są idealne. Tym razem wytrawne, następnym razem spróbuje na słodko.Składniki:-1 szklanka mąki-2 łyżeczki proszku do pieczenia-30 gr zimnego masła- 1/2 szklanki startego parmezanu ( nie miałam parmezanu, dałam suchą mozzarelle)- 6 suszonych pomidorów (dałam 8)- 1 łyżeczka suszonego oregano (pewnie dałam więcej:))-szczypta soli-1 jajko-45 ml mleka +mleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Na początek piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę. Ser trzemy na tarce. W osobnej miseczce mieszamy mleko z jajkiem.Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do tego dodajemy masło, najlepiej w kosteczkach i rozgniatamy wszystko, aż powstanie takie jakby kawałki ciasta. Następnie dodajemy do tego ser, pomidory i oregano i dalej wyrabiamy ciasto. Po chwili po woli wlewamy mieszankę mleka i jajka, dolewamy ją po trochu ciągle wyrabiając ciasto.Po wyrobieniu ciasta wykładamy je na podsypany mąką blat i uklepujemy ciasto na wysokość 3-4 cm. Z tego kieliszkiem wycinamy bułeczki. Mi wyszło ich 10.Bułeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, każdą smarujemy mlekiem (może to też być roztrzepane jajko). Pieczemy około 10-12 minut, aż bułeczki się zarumienią.Smacznego:)