Wykonanie
Od dawna miałam ochotę zrobić te bułeczki. Przepis znalazłam tutaj. Bułeczki robi się praktycznie ekspresowo, więc na śniadanie są idealne. Tym razem wytrawne, następnym razem spróbuje na słodko.Składniki:-1 szklanka
mąki-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-30 gr zimnego
masła- 1/2 szklanki startego
parmezanu ( nie miałam
parmezanu, dałam suchą
mozzarelle)- 6
suszonych pomidorów (dałam 8)- 1 łyżeczka
suszonego oregano (pewnie dałam więcej:))-szczypta
soli-1
jajko-45 ml
mleka +mleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Na początek piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę.
Ser trzemy na tarce. W osobnej miseczce mieszamy
mleko z
jajkiem.Następnie do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Do tego dodajemy
masło, najlepiej w kosteczkach i rozgniatamy wszystko, aż powstanie takie jakby kawałki ciasta. Następnie dodajemy do tego
ser,
pomidory i
oregano i dalej wyrabiamy ciasto. Po chwili po woli wlewamy mieszankę
mleka i
jajka, dolewamy ją po trochu ciągle wyrabiając ciasto.Po wyrobieniu ciasta wykładamy je na podsypany
mąką blat i uklepujemy ciasto na wysokość 3-4 cm. Z tego kieliszkiem wycinamy bułeczki. Mi wyszło ich 10.Bułeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, każdą smarujemy
mlekiem (może to też być roztrzepane
jajko). Pieczemy około 10-12 minut, aż bułeczki się zarumienią.Smacznego:)