Wykonanie
Dziś mam dla Was podstawowy przepis na muffinki, który stosuję odkąd wypatrzyłam go na stronie internetowej Nigelli Lawson. Muffiny z tej receptury zawsze wychodzą pyszne. Jeśli chodzi o dodatki mamy pełną dowolność. Ja preferuję
budyń,
czekoladę,
kawę lub
banany.Składniki na 12 muffinek:2 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1
jajko1 szklanka
mleka¼ - ½ szklanki stopionego
masła lub
oleju roślinnegoPrzygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy składniki suche -
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. W drugiej roztrzepujemy
jajko, dodajemy
mleko i
olej. Składniki mokre dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy. Bardzo ważne jest, aby nie mieszać zbyt dokładnie - wystarczy kilka ruchów łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na około 3/4 ich wysokości. Muffinki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.