Wykonanie
Niezwykle satysfakcjonujące danie, idealne na chłodne wieczory.
Kurczak duszony z
dynią,
fasolką szparagową i innymi warzywami, z dosyć niezwykłym dodatkiem –
masłem orzechowym ( z
orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym . Polecam!Scroll down for EnglishPotrawka z
kurczakiem i
dynią(6 porcji)Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego lub innego roślinnego700 g
mięsa z
udek kurczaka, pokrojonego w 2,5 cm kawałki (mogą być też piersi)1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę1 średnia
czerwona papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę
czosnku (ok. 2 ząbki)400 ml
bulionu z kurczaka400 ml krojonych
pomidorów z puszki (1 puszka)1 łyżka mielonej
papryki (najlepiej wędzonej)1/2 łyżeczki
soli500 g dyni bez skóry, pokrojonej w 2 , 5 cm kostkę230 g
fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki1 łyżka
mąki skrobii ( ew.
mąki) kukurydzianej1/4 szklanki
masła orzechowego (najlepiej bez kawałków orzeszków)Przygotowanie:W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej
olej, po czym włóż
kurczaka. Smaż przez 4 minuty, aż się ładnie zarumieni z każdej strony, następnie wyjmij go na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego, włóż
cebulę,
paprykę i
czosnek i podsmażaj przez przez ok. 4 minuty aż warzywa zmiękną.Wlej do patelni 1 1/2 szklanki
bulionu, dodaj
pomidory,
paprykę i
sól. Doprowadź całość do wrzenia, po czym włóż
kurczaka,
dynię i
fasolkę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut, aż
kurczak będzie uduszony a
dynia miękka.W międzyczasie wymieszaj w miseczce pozostały
bulion,
skrobię i
masło orzechowe. Wlej mieszankę do patelni i gotuj ok. 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawaj potrawkę gorącą, najlepiej z puree ziemniaczanym.Smacznego!

English versionChicken pumpkin stew(6 servings)Ingredients:1 tbs canola or vegetable oil700 g skinless, boneless chicken thighs, cut into 2 , 5 cm pieces1 medium onion, chopped1 medium red bell pepper, cut into 2 , 5 cm pieces1 tsp minced garlic400 ml chicken broth400 ml can diced tomatoes1 tbs smoked
paprika1/2 tsp salt500 g peeled sugar pumpkin or butternut squash, cut into 2 , 5 cm cubes230 g fresh green beans, cut in half1 tbs cornstarch1/4 cup creamy peanut butterPreparation:Heat oil in large saucepan over medium-high heat. Add chicken, sauté 4 minutes or until browned. Remove to a
plate. Reduce heat to medium. Add onion, pepper and garlic, sauté 4 minutes until softened.Add 1 1/2 cups broth, the tomatoes,
paprika and salt. Bring to a boil, add chicken, pumpkin and beans. Reduce heat, cover and simmer 12 minutes or until chicken and pumpkin are tender.Meanwhile stir remaining broth, the cornstarch and peanut butter in a bowl until smooth. Add to pot, stir until blended. Cook 2 minutes or until thickened.Enjoy!

Share the post "Potrawka z
kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew"



