ßßß Cookit - przepis na Potrawka z kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew

Potrawka z kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew

nazwa

Wykonanie

Niezwykle satysfakcjonujące danie, idealne na chłodne wieczory. Kurczak duszony z dynią, fasolką szparagową i innymi warzywami, z dosyć niezwykłym dodatkiem – masłem orzechowym ( z orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym . Polecam!
Scroll down for English
Potrawka z kurczakiem i dynią
(6 porcji)
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego lub innego roślinnego
700 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w 2,5 cm kawałki (mogą być też piersi)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku (ok. 2 ząbki)
400 ml bulionu z kurczaka
400 ml krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
1/2 łyżeczki soli
500 g dyni bez skóry, pokrojonej w 2 , 5 cm kostkę
230 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
1 łyżka mąki skrobii ( ew. mąki) kukurydzianej
1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej bez kawałków orzeszków)
Przygotowanie:
W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, po czym włóż kurczaka. Smaż przez 4 minuty, aż się ładnie zarumieni z każdej strony, następnie wyjmij go na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę, paprykę i czosnek i podsmażaj przez przez ok. 4 minuty aż warzywa zmiękną.
Wlej do patelni 1 1/2 szklanki bulionu, dodaj pomidory, paprykę i sól. Doprowadź całość do wrzenia, po czym włóż kurczaka, dynię i fasolkę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut, aż kurczak będzie uduszony a dynia miękka.
W międzyczasie wymieszaj w miseczce pozostały bulion, skrobię i masło orzechowe. Wlej mieszankę do patelni i gotuj ok. 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawaj potrawkę gorącą, najlepiej z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
English version
Chicken pumpkin stew
(6 servings)
Ingredients:
1 tbs canola or vegetable oil
700 g skinless, boneless chicken thighs, cut into 2 , 5 cm pieces
1 medium onion, chopped
1 medium red bell pepper, cut into 2 , 5 cm pieces
1 tsp minced garlic
400 ml chicken broth
400 ml can diced tomatoes
1 tbs smoked paprika
1/2 tsp salt
500 g peeled sugar pumpkin or butternut squash, cut into 2 , 5 cm cubes
230 g fresh green beans, cut in half
1 tbs cornstarch
1/4 cup creamy peanut butter
Preparation:
Heat oil in large saucepan over medium-high heat. Add chicken, sauté 4 minutes or until browned. Remove to a plate. Reduce heat to medium. Add onion, pepper and garlic, sauté 4 minutes until softened.
Add 1 1/2 cups broth, the tomatoes, paprika and salt. Bring to a boil, add chicken, pumpkin and beans. Reduce heat, cover and simmer 12 minutes or until chicken and pumpkin are tender.
Meanwhile stir remaining broth, the cornstarch and peanut butter in a bowl until smooth. Add to pot, stir until blended. Cook 2 minutes or until thickened.
Enjoy!
Share the post "Potrawka z kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew"
Źródło:http://karmelowy.pl/potrawka-z-kurczakiem-i-dyniachicken-pumpkin-stew