Wykonanie
Share the post "Pikantne
żeberka z piekarnika"Kupiłam jakiś czas temu piękne
żeberka wieprzowe, z dużą ilością
mięsa. W poszukiwaniu przepisu sięgnęłam po książkę „The Ultimate Cook Book”
Marka Scarbrougha i Bruce’a Weinsteina i znalazłam to czego szukałam.
Żeberka natarte są bardzo pikantną
mieszanką przypraw, jednak po upieczeniu i w połączeniu z zapiekanymi
pieczarkami i
szpinakiem Nigela Slatera, tworzą niesamowicie smaczne danie. Autorzy przepisu zwracają uwagę,aby wybierać
żeberka bez dużej ilości tłuszczu, takie też miałam i wyszły pyszne. Polecam!Scroll down for EnglishPikantne
żeberka z piekarnika (4-6 porcji)Składniki:1 1/2 łyżki jasnego
brązowego cukru1 1/2 łyżki mielonego
chilli1 łyżka mielonej słodkiej lub wędzonej
papryki2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
musztardy (np. Dijon)1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka mielonego
pieprzu2 kawałki 900 gramowych
żeberek wieprzowychPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj
cukier,
chilli,
paprykę,
sól,
musztardę,
kmin rzymski,
tymianek i
pieprz.Zdejmij z
żeberek wszelkie błony i zrób
miedzy każdą kostką nacięcia na prawie całej długości i o głębokości ok 4 cm ( w zależności od ilości
mięsa).Natrzyj
mięso z dwóch stron wcześniej wymieszanymi
przyprawami, zawiń je w folie aluminiową i włóż na noc do lodówki (max. 2 dni).Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij
żeberka z lodówki, zdejmij z nich folię i pozwól im poleżeć aby nabrały temp. pokojowej, w czasie nagrzewania piekarnika (ok. 15 min.).Umieść ruszt na blaszce o pieczenia i połóż na nim
żeberka mięsną stroną do dołu. Włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 30 minut.Odwróć
żeberka mięsną stroną do góry i piecz do momentu, aż
mięso będzie upieczone i dosłownie odchodziło od kości, około 3 godzin.Po wyjęciu z piekarnika, pozwól
żeberkom „odpocząć” na desce do krojenia przez około 10 minut.Pokrój je i podawaj.Smacznego!

English versionOven-Barbecued
Pork Ribs (4-6 servings)Ingredients:1 1/2 tablespoons light brown sugar1 1/2 tablespoons
chilli powder1 tablespoon
mild or smoked
paprika2 teaspoons salt1 teaspoon dry
mustard1 teaspoon ground cumin1 teaspoon dried thyme1 teaspoon freshly ground black peppertwo 2-pound racks
pork ribsPreparation:Mix the brown sugar,
chilli powder,
paprika, salt,
mustard, cumin, thym, and pepperin a small bowl.Peel any
thin, translucent membrane off the back of the racks, then
make an incision between each of the ribs, starting at the leaner ends and cutting 2 inches down between them.Rub the dry spice mixture over both sides of the meat, taking care to massage it in gently. Wrap the ribs in aluminium foil or plastic wrap and refrigerate at least overnight or up to 2 days.Position the rack in the center of the oven and preheat the oven to 275 oF. Unwrap the ribs and set them out on the counter for 15 minutes while the oven heats.Set a metal rack on a broiler pan or roasting pan. Set the ribs meat
side down onto the rack. Bake for 30 minutes.Turn and continue baking until the meat has pulled back from the bones and is falling-apart tender in betweene the ribs, about 3 hours. Let stand at room temperature on a carving board for 10 minutes before slicing betweene the ribs and serving.Enjoy!


Share the post "Pikantne
żeberka z piekarnika"



