Wykonanie
Dobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do
żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z
chilli, co się później okazało - było warto.Składniki :szklanka
oliwy z oliwek7 łyżek
musztardy kremowej (
słonecznej lub stołowej)7 łyżek
miodupół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzułyżeczka przecieru z
chilliłyżeczka
majerankułyżeczka
tymiankułyżeczka
czosnku w granulacie (lub 5-6 startych ząbków)Przygotowanie :Wszystkie te składniki 2
razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie
żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa.Gotową marynatą nacieram
żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam na minimum 12h do lodówki.
Żeberka w marynacie wyciągam z lodówki na godzinę przed grillowaniem.Kliknij - aby przejść do przepisu na grillowane
żeberka wieprzowe