ßßß
Nadziewana dynia makaronowa(4 porcje)Składniki na pieczoną dynię:2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami1 łyżka olejusól i pieprz do smakuSkładniki na mięsny sos:450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe)1 łyżka oleju1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane1/2 łyżeczki płatków chilli400 ml sosu marinara lub passaty1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka suszonego oregano1 liść laurowy1/2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżka octu balsamicznegosól i pieprz do smaku1 łyżka posiekanej bazyliiSkładniki na nadziewaną dynię:200 g serka naturalnego Apetina1 łyżka bazylii, posiekane1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut.W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw.Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę.Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni (lub przez kilka minut). Na koniec wmieszaj bazylię i zdejmij z ognia.Po wyjęciu dyni z piekarnika „spulchnij” jej miąższ widelcem i wmieszaj serek śmietankowy wymieszany z bazylią. Na to wyłóż mięsny sos i posyp mozzarellą.Włóż dynie ponownie do piekarnika, włącz funkcję grilla i podpiekaj aż ser się ładnie rozpuści i zarumieni, przez około 2-3 minuty.Smacznego!
English versionStuffed spaghetti squash(4 servings)Ingredients for the roasted squash:2 small spaghetti squash, cut in half and seeded1 tablespoon oilsalt and pepper to tasteIngredients for the meat sauce:450 g ground meat (eg. chicken, beef)1 tablespoon oil1 onion, diced2 cloves garlic, chopped1/2 teaspoon red pepper flakes400 ml marinara sauce or passata1 tablespoon tomato paste1 teaspoon oregano1 bay leaf1/2 teaspoon paprika1 tablespoon balsamic vinegarsalt and pepper to taste1 tablespoon basil, choppedIngredients for the stuffed lasagna:200 g Apetina cream cheese1 tablespoon basil, chopped1 cup mozzarella, shredded (or more)Preparation:Preheat the oven to 200 oC. Brush the inner flesh of the spaghetti squash with oil, season with salt and pepper and roast, skin side up, until tender, about 30 minutes.In a large pan cook groun meat, about 8-10 minutes, remove from the pan and set aside.Heat the oil over medium heat, add the onion and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic, red pepper flakes and cook until fragrant, about a minute.Add the cooked meat, marinara sauce or passata, tomato paste, oregano, bay leaf, paprika, balsamic vinegar, salt and pepper, bring to a boil, reduce the heat and simmer until the spaghetti squash is cooked and then mix in the basil and remove from heat.Fluff up some of the inside of each spaghetti squash half, divide the mixture of the cottage cheese and basil between them followed by the sauce and the cheese.Broil in the oven until the cheese has melted and turned a light golden brown, about 2-3 minutes.Enjoy!
Share the post "Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash"


