Wykonanie
Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie –
dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny
makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo
serkiem śmietankowym z
bazylią, pysznym, mięsnym
sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą
mozzarelli. Polecam!Scroll down for recipe in English

Nadziewana
dynia makaronowa(4 porcje)Składniki na pieczoną
dynię:2 małe
dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami1 łyżka
olejusól i
pieprz do smakuSkładniki na
mięsny sos:450 g
mięsa mielonego (np. z
kurczaka, wieprzowe lub wołowe)1 łyżka
oleju1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1/2 łyżeczki
płatków chilli400 ml sosu marinara lub passaty1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
suszonego oregano1
liść laurowy1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżka
octu balsamicznegosól i
pieprz do smaku1 łyżka posiekanej
bazyliiSkładniki na nadziewaną
dynię:200 g
serka naturalnego Apetina1 łyżka
bazylii, posiekane1 szklanka startej
mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo
sera)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni
olejem i dokładnie dopraw
solą i
pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut.W międzyczasie do dużej patelni włóż
mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw.Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, dodaj
cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj
czosnek i
chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę.Włóż do patelni
mięso, sos marinara albo passatę,
koncentrat pomidorowy,
oregano,
liść laurowy,
paprykę,
ocet balsamiczny, dopraw
solą i
pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni (lub przez kilka minut). Na koniec wmieszaj
bazylię i zdejmij z ognia.Po wyjęciu dyni z piekarnika „spulchnij” jej miąższ widelcem i wmieszaj
serek śmietankowy wymieszany z
bazylią. Na to wyłóż
mięsny sos i posyp
mozzarellą.Włóż
dynie ponownie do piekarnika, włącz funkcję grilla i podpiekaj aż
ser się ładnie rozpuści i zarumieni, przez około 2-3 minuty.Smacznego!


English versionStuffed spaghetti squash(4 servings)Ingredients for the roasted squash:2 small spaghetti squash, cut in half and seeded1 tablespoon oilsalt and pepper to tasteIngredients for the meat sauce:450 g ground meat (eg. chicken, beef)1 tablespoon oil1 onion, diced2 cloves garlic, chopped1/2 teaspoon red pepper flakes400 ml marinara sauce or passata1 tablespoon tomato paste1 teaspoon
oregano1 bay leaf1/2 teaspoon
paprika1 tablespoon balsamic vinegarsalt and pepper to taste1 tablespoon basil, choppedIngredients for the stuffed lasagna:200 g Apetina cream cheese1 tablespoon basil, chopped1 cup
mozzarella, shredded (or
more)Preparation:Preheat the oven to 200 oC. Brush the inner flesh of the spaghetti squash with oil, season with salt and pepper and roast, skin
side up, until tender, about 30 minutes.In a large pan cook groun meat, about 8-10 minutes, remove from the pan and set aside.Heat the oil over medium heat, add the onion and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic, red pepper flakes and cook until fragrant, about a minute.Add the cooked meat, marinara sauce or passata, tomato paste,
oregano, bay leaf,
paprika, balsamic vinegar, salt and pepper, bring to a boil, reduce the heat and simmer until the spaghetti squash is cooked and then mix in the basil and remove from heat.Fluff up some of the inside of each spaghetti squash half, divide the mixture of the cottage cheese and basil between them followed by the sauce and the cheese.Broil in the oven until the cheese has melted and turned a light golden brown, about 2-3 minutes.Enjoy!

Share the post "Nadziewana
dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash"



