Wykonanie
Share the post "Mule w
śmietankowym sosie
curry / Mussels in a lightly curried cream sauce"Dziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane muleJak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie
śmietankowym z wyczuwalnym
curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z
ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:2 kg świeżych
małży, oczyszczonych300 ml białego
wytrawnego wina60 g
masła100 g
cebuli, drobno posiekanej1 łyżka
curry Madras w proszku40 g
mąki1
bouquet garni (związane:
natka pietruszki (lub łodygi
pietruszki), kilka gałązek
tymianku i
liść laurowy)300 ml
śmietanki 36%sól i
pieprzPrzygotowanie:W większym rondlu umieść mule wraz z
winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie
małże się otworzą. Jeżeli jakieś się nie otworzyły, wyrzuć je.Odcedź
małże w durszlaku umieszczonym nad miską, tak by zachować cały płyn z gotowania, po czym przykryj
małże ściereczką i odstaw. Przelej płyn do oddzielnej miarki, powinno go być około 400 ml.W tym samym rondlu rozpuść
masło, dodaj
cebulę, smaż przez 1 minutę, a następnie wymieszaj z
curry i
mąkę i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Dodaj
wywar z gotowania
małż i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj
bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut.W międzyczasie, wyłuskaj
mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu.Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego i wyrzuć
zioła, wlej
śmietankę i wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Dodaj do sosu
małże, podgrzej go przez 2 minuty doprowadzając do wrzenia.Rozłóż sos z
małżami do 4 głębokich miseczek i podawaj z
ryżem lub grzankami.Smacznego!

Recipe in EnglishMussels in a lightly curried cream sauce(4 servings)Ingredients:2 kg fresh mussels, cleaned300 ml dry white
wine60 g butter100 g onions, finely chopped1 tbsp Madras
curry powder40 g plain flower1
bouquet garni (parsley (or parsley stalks, which have lots of flavour), a few sprigs of thyme and a bay leaf)300 ml double creamsalt and pepperPreparation:Put the mussels in a pan with the
wine, then cover and cook over a high heat for 3-4 minute, stirring every minute, until all the mussels have opened. Discard any that do not open.Drain the mussels in a colander set over a bowl to catch all the cooking liquor, then cover the mussels with a damp cloth so that they do not dry out. Strain the cooking liquor into a measuring jug, should be about 400 ml.Gently melt the butter in a shallow pan. Add the onions, cook for 1 minute, then stir in the
curry powder and
flour and cook gently for 4 minutes.
Pour in the mussel liquor and bring to the boil, stirring continuously to prevent lumps from forming. Add the
bouquet garni, lower the heat and simmer the sauce
very gently for 20 minutes.Meanwhile shell the mussels. Place them in a bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place.When the sauce is cooked, remove the
bouquet garni, add the cream and bubble briskly for 5 minutes. Season to taste. Add the mussels to the hot sauce and heat for 2 minutes until the sauce comes to the boil.Immediately spoon the mussels and sauce into 4 deep bowls and
serve with rice or toasts.Enjoy!

Share the post "Mule w
śmietankowym sosie
curry / Mussels in a lightly curried cream sauce"



