ßßß
Młoda kapusta z pieczarkami(4-5 porcji)Składniki:4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:))1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki200 g pieczarek, pokrojone w plasterki1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęsól i pieprz1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżki soku z cytryny¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby2 łyżki mąki1 ½ szklanki mleka1 łyżka posiekanego koperku, do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Posyp danie koperkiem i podawaj.Smacznego!
English version(4-5 servings)Ingredients:4 slices bacon or sausage, chopped1 medium onion, thinly sliced200 g button mushrooms, sliced1 small head of young cabbage, sliced into thin shreds1 large clove garlic, crushedsalt and pepper1/2 teaspoon of sugar1/2 tablespoon lemon juice¼ cup water, plus more as needed2 tablespoons all-purpose-flour1½ cup milk1 tablespoon chopped fresh dill, for garnishPreparation:Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.Add the flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.Top with the dill and serve.Enjoy!
Share the post "Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms"

