Wykonanie
Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z
młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z
kiełbasą i
pieczarkami. Podana z
koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam!Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta z
pieczarkami(4-5 porcji)Składniki:4 plastry
boczku lub mały kawałek
kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek
kabanosa:))1 średnia
cebula, pokrojonych w cienkie plasterki200 g
pieczarek, pokrojone w plasterki1 mała główka
młodej kapusty, poszatkowana1 duży ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i
pieprz1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżki
soku z cytryny¼ szklanki
wody, lub więcej w razie potrzeby2 łyżki
mąki1 ½ szklanki
mleka1 łyżka posiekanego
koperku, do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż
boczek lub
kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż
mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Do tej samej patelni włóż
cebulę,
kapustę,
grzyby,
czosnek,
cukier,
sok z cytryny,
wodę, po czym dopraw
solą i
pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż
kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej
wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.Wmieszaj
mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej
mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
boczek lub
kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Posyp danie
koperkiem i podawaj.Smacznego!

English version(4-5 servings)Ingredients:4 slices bacon or sausage, chopped1 medium onion, thinly sliced200 g button mushrooms, sliced1 small head of young cabbage, sliced into
thin shreds1 large clove garlic, crushedsalt and pepper1/2 teaspoon of sugar1/2 tablespoon lemon juice¼ cup water, plus
more as needed2 tablespoons all-purpose-
flour1½ cup milk1 tablespoon chopped fresh dill, for garnishPreparation:Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.Add the
flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes
more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.Top with the dill and
serve.Enjoy!

Share the post "
Młoda kapusta z
pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms"


