ßßß
W ostatnim numerze Kukbuka przeczytałam, że pizza uzależnia. No ja myślę, bo po co inaczej, tysiące kucharzy, blogerów czy domowych amatorów, miałoby się prześcigać w przepisach na ciasto. Kruche, pulchne, cienkie, grube, z ziołami, z serem, z oliwą. Raz musi wyrastać pół dnia, innym cztery, a raz wystarczy wyrobić i od razu piec. Rzeczywiście dobrą pizzę firmuje dobre ciasto. Bez tej podstawy nawet najlepsze delikatesy źle smakują. Ważne jest też, żeby nie przedobrzyć z ilością składników, a sos potraktować przynajmniej z takim sercem jak ciasto. Keczup nie przesądzi o jakości. U mnie dzisiaj wersja mini, ale ta się najlepiej sprawdza. Każda porcja jest dobrze wypieczona, dobrze zaplanowana na ilość pizzożerców i każda może być inna. Dzisiaj taka wersja.
Składniki na 8 porcji:Zaczyn:25 g drożdży100 ml ciepłego mlekałyżeczka cukrułyżka mąkiCiasto:400 g mąki200 ml wodyłyżeczka soli2 łyżki oliwyDodatkowo:pęczek młodego szpinaku8 plastrów szynki serano4 duże pieczarkiser grana padano, starty na małych oczkachSos:0 , 5 l passaty pomidorowej1 łyżka soku z cytrynyświeżo mielony pieprz1 łyżka syropu klonowego1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę2 gałązki oreganoPrzygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieścić w dzieży robota i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 6 minut, końcówka "hak"). Przykryć folią spożywczą i poczekać, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w rondlu, o grubym dnie. Gotować na małym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Ze szpinaku usunąć łodygi. Umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szpinak, szczyptę soli, cukru i świeżo zmielonej gałki. Poczekać, aż opadnie, wyłączyć.Przygotować dwie blachy, tej samej wielkości. Jedną wyłożyć papierem do pieczenia, drugi płat papieru rozłożyć na blacie. Obydwa posypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat. Podzielić na osiem części. Z każdej uformować kulkę, zbierając ciasto pod spód. Odłożyć na papier. Po kilku minutach, każdą kulkę spłaszczyć w dłoniach, ułożyć na blacie, posypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 17 cm. Odłożyć na papier. Przykryć lnianą ściereczką i poczekać, aż wyraźnie podrośnie (od pół do godziny). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni razem z jedną blachą. Na wyrośniętych spodach rozsmarować łyżkę sosu, posypać odrobiną sera, ułożyć łyżkę szpinaku, pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i obficie posypać serem. Z pomocą drugiej osoby, zsunąć papier z mini pizzami na rozgrzaną blachę i piec 15 minut. Niestety nie wyszły zdjęcia upieczonej pizzy, przysłoniłam obiektyw. Mam nadzieję, że ich brak Was nie zniechęci. Pizza jest wspaniale wypieczona, pulchna i idealnie skomponowana.