Wykonanie
Share the post "Marynowane w
jogurcie pałki
kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym"W związku z moim przystąpieniem do konkursu „Książęce Mistrzostwa Smaku-Jasne Ryżowe”, skomponowałam recepturę potrawy specjalnie do
piwa Książęce Jasne
Ryżowe. Przedstawiam więc marynowane w dobrze doprawionym
jogurcie pałki z
kurczaka, następnie obtoczone w pikantnym cieście piwnym, dzięki
czemu po usmażeniu w głębokim tłuszczu zyskują pyszną i bardzo chrupiącą skórkę. Podałam je z chrupiącymi frytkami z
cukinii . Polecam!Scroll down for English(6 porcji)Składniki na marynatę
jogurtową:3 szklanki
jogurtu naturalnegosól i
pieprz do smaku3 łyżeczki
pieprzu cayenne10 pałek z
kurczakaSkładniki na ciasto
piwne:1 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej3 łyżeczki
soli3 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżki
pieprzu cayenne2 łyżeczki mielonego
pieprzu350 ml
piwa (u mnie Książęce Jasne
Ryżowe)
olej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj
jogurt,
sól i
pieprz razem z
pieprzem cayenne. Włóż do powstałej marynaty pałki
kurczaka i pozostaw je w niej na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.W dużej misce wymieszaj trzepaczką
mąkę,
sól,
czosnek,
pieprz i
pieprz cayenne. Wmieszaj
piwo i wymieszaj całość aż do otrzymania jednolitego ciasta.W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej
olej w takiej ilości, aby pałki były w nim zanurzone przynajmniej do połowy. Przygotuj też talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi.Wyjmij
kurczaka z marynaty i dokładnie osusz ręcznikami kuchennymi. Obtocz je dokładnie w cieście piwnym i włóż do dobrze rozgrzanego
oleju.Smaż je, odwracając raz w połowie smażenia, w
sumie około 20 minut, aż do ładnego zarumienienia.Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ze smażenia i pozwól im poleżeć kilka minut. Następnie podawaj.Smacznego!

English versionMarinated in
Yogurt Beer-Battered Fried Chicken(6 servings)Ingredietnts for the
yogurt mixture:3 cups plain
yogurtsalt and pepper to taste3 tsp
cayenne pepper10 chicken drumsticksIngredients for the beer batter :1 1/2 cups all-purpose
flour3 tsp salt3 tsp garlic powder1/2 tbsp
cayenne pepper2 tsp ground pepper350 ml of beeroil for deep fryingPreparation:In a large bowl, mix the
yogurt, pepper and
cayenne pepper. Add the chicken drumsticks and leave them for at least 4 hours or in the refrigerator overnight.In a large bowl,
whisk together the
flour, salt, garlic, pepper and
cayenne pepper.
Whisk in the beer until smooth and thoroughly combined.Heat oil in a large and deep pot or skillet, you should have enough oil to cover the chicken half way up. Cover the serving
plate with paper towels.Remove the chicken from the
yogurt marinade and pat dry with paper towels. Place the chicken in beer-batter and coatm drain of anu excess and add to hot oil.Fry the chicken, turning once, about 20 minutes, or until a nice golden brown.Place the fried chicken on prepared serving
plate, let stand for a few minutes and
serve.Enjoy!

Share the post "Marynowane w
jogurcie pałki
kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym"



