Wykonanie
Kompozycja słodu pilzneńskiego, ziaren
białego ryżu i mieszanki aromatycznych chmieli... Książęce jasne
ryżowe wzbogaci moje dania w tym tygodniu, bowiem ruszam z przepisami na konkurs, który organizuje producent
marki piwa Książęce.Przy okazji konkursu postanowiłam popracować nad jakością swoich stylizacji i zdjęć. Co sądzicie? ;)Jako pierwsze przedstawiam Wam kąski z
ogórka w piwnym cieście. Wytrawna przekąska typu finger food, z
piwem w składzie, ale i doskonała do
piwa na zagryzkę ;). Doskonale sprawdzi się na posiadówce ze znajomymi. ;)

Składniki:

kąski:słoiczek
ogórków korniszonych200ml
piwa Książęce Jasne
Ryżowe2
jajka1,5 szklanki
mąkiszczypta
soli i
pieprzułyżeczka
pieprzu cayenneolej do smażenia
sos czosnkowy:100 ml
śmietany 12%1 kopiata stołowa łyżka
majonezu2 ząbki
czosnkusól,
pieprzszczypta
czosnku niedźwiedziego(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Jasne
Ryżowe)Przygotowanie:Przygotowujemy
sos czosnkowy. W małej miseczce umieszczamy:
śmietanę,
majonez,
przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy
piwo i wbijamy
jajka. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy
mąkę. Gotowe ciasto doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
cayenne (Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego).
Ogórki korniszony przekrawamy na części o długości 2-3cm. Jeżeli mamy bardzo małe ogóreczki, możemy ich użyć w całości. Do garnka nalewamy
olej do ok. 4-5cm wysokości i rozgrzewamy go.
Ogórki najpierw obtaczamy w
mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim
oleju. Gotowe kąski wyciągamy za pomocą szczypiec i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Podajemy z przygotowanym wcześniej
sosem czosnkowym oraz
piwem Książęce Jasne
Ryżowe . Smacznego!
