ßßß Cookit - przepis na Kąski z ogórka w piwnym cieście

Kąski z ogórka w piwnym cieście

nazwa

Wykonanie

Kompozycja słodu pilzneńskiego, ziaren białego ryżu i mieszanki aromatycznych chmieli... Książęce jasne ryżowe wzbogaci moje dania w tym tygodniu, bowiem ruszam z przepisami na konkurs, który organizuje producent marki piwa Książęce.
Przy okazji konkursu postanowiłam popracować nad jakością swoich stylizacji i zdjęć. Co sądzicie? ;)
Jako pierwsze przedstawiam Wam kąski z ogórka w piwnym cieście. Wytrawna przekąska typu finger food, z piwem w składzie, ale i doskonała do piwa na zagryzkę ;). Doskonale sprawdzi się na posiadówce ze znajomymi. ;)
Składniki:
kąski:
słoiczek ogórków korniszonych
200ml piwa Książęce Jasne Ryżowe
2 jajka
1,5 szklanki mąki
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka pieprzu cayenne
olej do smażenia
sos czosnkowy:
100 ml śmietany 12%
1 kopiata stołowa łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta czosnku niedźwiedziego
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos czosnkowy. W małej miseczce umieszczamy: śmietanę, majonez, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy piwo i wbijamy jajka. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy mąkę. Gotowe ciasto doprawiamy solą, pieprzem oraz cayenne (Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego). Ogórki korniszony przekrawamy na części o długości 2-3cm. Jeżeli mamy bardzo małe ogóreczki, możemy ich użyć w całości. Do garnka nalewamy olej do ok. 4-5cm wysokości i rozgrzewamy go. Ogórki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Gotowe kąski wyciągamy za pomocą szczypiec i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym oraz piwem Książęce Jasne Ryżowe . Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/07/kaski-z-ogorka-w-piwnym-ciescie.html